Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD varken höger eller vänster

Företrädare för riksdagens tre vänsterpartier missade inte en chans att under förra mandatperioden påpeka att Sverigedemokraterna oftare röstade med Alliansen än med den rödgröna oppositionen i riksdagen.

Annons

Av det drog man slutsatsen att SD är ett borgerligt parti.

Statsvetaren Anders Sundell har nu undersökt hur SD har röstat sedan maktskiftet i höstas. Resultatet är intressant, för SD har fortsatt att rösta med regeringen oftare än med oppositionen. Fast det nu är ombytta roller i Rosenbad.

En förklaring som Sundell för fram är att en minoritetsregering drar sig för att lägga fram förslag som den inte har stöd för i riksdagen. Det gör att det kommer att se ut som att SD allt som oftast röstar på regeringen, oavsett vilka som sitter i den.

Ska vi då nu dra slutsatsen att SD numera är ett vänsterparti? Det vore det naturliga om man skulle följa den logik som vänstern följde under den förra mandatperioden. Men naturligtvis stämmer det inte. SD är på detta sätt svårt att placera in på höger-vänster-skalan.

SD är ett parti som snarare är både höger och vänster. Eller varken höger eller vänster om man så vill.

Populistpartier följer sina egna regler och väljer och vrakar från tankegods från såväl vänster som från höger. Men när det kommer till kritan så har Sverigedemokraterna bara ett intresse och det är att förändra den förda invandringspolitiken. Den som betvivlar detta påstående behöver bara påminna sig vad den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson sa när han meddelade att SD skulle rösta på alliansens budget i höstas. Beskedet var att SD kommer att försöka fälla varje regering som inte minskar invandringen.

Det spelar alltså ingen roll om SD skulle få gehör för sina övriga frågor från endera block i riksdagen, så länge invandringspolitiken ligger fast kommer SD att sätta sig på tvären och göra allt för att sätta käppar i hjulen för vem som än försöker regera landet. SD har med sitt agerande tydligt bevisat det som kritiker länge har påstått: Att man är ett enfrågeparti.