Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-tjänsteman: "RT beskriver verkligheten" och "bara att buga inför Putin"

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth låg bakom rekryteringen av "Egor Putilov" till riksdagskansliet som pekats ut som säkerhetsrisk. Samtidigt har Ekeroths egne politisk sekreterare, Dick Abrahamsson, Facebookpostat en stor mängd rysk propaganda.

Läs mer: Putilovaffären och historien om Sverigedemokraternas europeiska nätverk

Som politisk sekreterare till Ekeroth i justitieutskottet deltar Dick Abrahamsson i det politiska arbetet med lagstiftning i rättsfrågor. Men det är en politisk tjänsteman som har minst sagt ett öppet förhållande till olika grupper som "konspirationister, antisemiter, nazister, högerextremister" såväl som sverigedemokrater.

Här kan förbindelserna med förre partiledaren för nazistiska Svenskarnas Parti (numera nedlagt), Stefan Jacobsson nämnas. Bland annat har Abrahamsson bidragit i filmproduktion för nazistpartiet. Stefan Jacobsson har öppet tagit ställning för Putin och Ryssland, liksom nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen. Jacobsson har också deltagit i det som kan kallas för Rysslands ”högerextrema international”.

Hur ser då Dick Abrahamssons ryska värld ut? Den han delar på Facebook och som tillsammans med den högerextrema och konspirativa nätmiljön ätit sig in i Sverigedemokraternas syn på världen.

RT.com är den enda kanalen som beskriver verkligheten

Låt oss ta en titt på några exempel:

Den enda kanal som Dick Abrahamsson anser beskriver verkligheten är RT. Med det synsättet kommer resten av Abrahamssons värld bli begriplig, eftersom RT:s propagandamaskineri är den ryska statens förlängda arm.

Här blandas djupt konspirativa narrativ som målar upp västerlandets undergång och som inte tvekar att ogenerat köra ut lögner. Det ryska propagandakriget försöker etablera bilden att "ingenting är sant, men allting är möjligt". Och det Ryssland gör är inte värre än någon annan, alltså etablera en kålsuparteori.

Beundran för Vladimir Putin är öppen och ogenerad. Han är en stor statsman vars tal man ska lyssna på...

....och i Dicks värld en riktig karl och ledare. Inte som "marionetter vi har i väst".

Och en av de populäraste framställningarna i rysk propaganda är "inringningsmyten". Att Nato hotar Ryssland, att Nato provocerar och är krigshetsare. Att små suveräna stater ska ha rätt att själva välja sin säkerhetspolitiska lösning finns inte SD:arens ryska värld. Av krigen i Georgien och Ukraina, landstölden av Krim, kidnappningen av Eston Kohver, cyberkrig mot Estland, atombombsövningar mot Sverige och Polen och kärnvapenhot mot Danmark finns inget.

En populär rysk propaganda framställning är att måla upp hela regeringen i Kiev som nazistiskt, trots att nazisternas inflytande är begränsat i Ukraina.

Här blir det också humor, eftersom Dick Abrahamsson ifrågarsätter stöd till vad han kallar "öppen nazism", när han själv har bidragit till att sprida svensk nazism genom filmen med Stefan Jacobsson.

Läs mer: Missbruk av demokratin när desinformationen får fäste

Och vill man få en sammanhållen framställning av den ryska propagandavärld som Dick delar finns filmen nedan.

Notera att den har svensk textning.

Ett annat tema är att anklaga svenska politiker för landsförräderi och stå i främmande makts sold. I det kan man ju gärna tvista sanningen lite grann genom att låtsas som att IS skulle ingå i den syriska oppositionen.

Och här är det europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M), som en gång i tiden var med och grundade måndagsmötena för Baltikums frihet, som blir kallad för landsförrädare.

Läs mer: Lögner och myter ett allt större problem

Och rör man sig i den konspirativa världen så är det inget problem att dela den svenska konspirationssajten Newsvoice som trummar på budskap om bland annat chemtrails och att Ryssland är hotat av väst.

Och antisemitiska sajter, som Veterans Today, delas också i Abrahamssons flöde. Och om ni inte vet vad NWO betyder, så är det New World Order - den nya världsordningen.

Det är en klassisk konspirationsteori som kan variera lite kring vilka som ligger bakom NWO, från bankirer, judar, de som vill robotisera konsumenter, brittiska imperiet, eller att det är planen som ska leda fram till Domedagen.

Och ännu en konspirationssajt med ännu en konspirationsteori.

Fria Tider gillar också konspirationsteorier. Något som delas av Dick Abrahamsson.

Och när man ändå är inne på konspirationer, så är det klart att det är intressant när rysk propaganda-TV som dejtar konspirationsteoritiker har en konspirationsteori om 9/11.

Det här är bara ett litet urval av vad en politisk tjänsteman i riksdagen delar på sin Facebook. Här finns även stöd för den tidigare ryska uppfattningen att ukrainskt stridsflyg sköt ned MH17.

Det har bara tre problem:

Omöjligt att skjuta ned planet på det viset.

Tekniska bevisningen pekar på en BUK-robot skjuten från område som kontrollerades av Rysslands "rebeller".

Ryssland nu själva inför haverikommissionens rapport övergett propagandalögnen om ukrainsk jakt och försöker med nya varianter.

Men när Sverigedemokrater pratar om att de inte är "pro-ryska" och förnekar kopplingar så blundar de hårt för vad som delas i de egna nätmiljöerna kontinuerligt.

Den ryska propagandan upprepar nötande sina budskap, anpassade i narrativ som olika missnöjda grupper i väst av olika skäl ska suga upp och dela.

Rysslands säkerhetspolitiska mål är att få till en inflytelsesfär runt sitt land, hur stor den är beror på hur långt man kommer i att påverka. Här har till exempelvis förre talmannen Björn von Sydow (S) pekat på att det handlar om tiden för första världskriget. En tid då Helsingfors, Tallinn, Vilnius, Riga, Minsk, Kiev, Tbilisi, Jerevan, Baku och Warszawa var en del av det ryska imperiet.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Att Sverigedemokraterna inte vill ta in vad det skulle innebär säkerhetspolitiskt för Sverige är partiets blinda fläck. Istället ser många i partiet, likt Dick Abrahamsson, att Putin är den starke mannen som står för allt som är i motsats till det som man föraktar i det egna samhället.

I en tid när säkerhetsläget försämras sitter alltså en politisk tjänsteman i ett riksdagsparti i ett viktigt lagstiftande utskott och delar material som passar som hand i handske i Rysslands informationskrig mot Sverige.

Han får betalt av skattebetalarna, och gör det med sitt partis goda minne. För det kan inte ha gått SD förbi hur Dick Abrahamsson ser på världen.

Och Kent Ekeroth kan inte heller säga att han inget visste. För Dick har vänligheten att se till att chefen blir taggad.