Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD starka i Hassela

Mer än var femte Hasselabo röstade på Sverigedemokraterna och det förvånar många på orten.

– Det är dåligt att de inte röstade på socialdemokraterna i stället, säger Joakim Sundin, Hassela.

I valdistriktet Hassela-Älgered var det 21,8 procent av väljarna som lade sin röst på Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna fick 42,1 procent av rösterna i Hassela.

– Det blev ett märkligt val. Socialdemokraterna gick dålig på riksplanet. Vänstern får inte vara med i regeringen och SD fick för mycket röster, säger en man som inte vill uppge sitt namn för tidningen.

Hasselas största privata arbetsgivare är Plyfa och fabriken körs i femskift för att hinna med leveranserna. Skolan ligger mitt i byn och Hassela Ski resort är främsta dragare för besöksnäringen. Men här finns också flyktingboende och ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

– Egentligen förstår jag inte varför någon här vill rösta på Sverigedemokraterna. Här finns det boende och jobb för den som vill ha, säger en person som inte vill uppge sitt namn för tidningen.

Temat återkommer vid samtal med människor i Hassela. De etablerade partiernas agerade gav Sverigedemokraterna spelrum. Men varför SD lyckades bättre i Hassela än på andra orter, den frågan förblir obesvarad.