Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-skolk i kommunfullmäktige gör att söderhamnare inte får "LOV" att välja fritt

Nej, hemtjänstbrukarna i Söderhamn får inte "LOV" efter att en SD-ledamot skolkade från omröstningen i kommunfullmäktige i Söderhamn under måndagskvällen.

Kommunfullmäktige sade med minsta möjliga marginal nej till att införa valfrihet för hemtjänsten. "LOV", lagen om valfrihetssystem, handlar om att kommuner och regionen överlåter valet av omsorgsutförare till patienten. På så sätt skapas konkurrens, men framför allt handlar det om individens frihet att själv få välja vem som ska utföra tjänster i hemmet.

Läs mer: Kommunfullmäktige säger nej till valfrihet inom hemtjänsten i Söderhamn

I Söderhamn finns valfrihet för tvätt och städ, men tyvärr blev det stopp för en utökning. Allianspartierna ville införa valfriheten från och med 1:a januari 2017, men majoriteten i fullmäktige sade nej. Nejrösterna spretade mellan "för snabbt" och vill inte ha det alls. Men det kunde ha slutat annorlunda om inte SD-ledamoten (tidigare SPI Välfärd) Birgitta Hübinette hade lämnat salen utan att ersättare trädde in. Med Hübinette borta slutade omröstningen 24-24 och ordföranden Jan Staffas (S) utslagsröst avgjorde.

Varje röst räknas, något för väljare i Söderhamn att komma ihåg i valet 2018.

Läs mer: Färre äldreboenden är oroande för valfriheten

Kommentar från Daniel Persson (SD), gruppledare i Söderhamn, om publiceringen av ledaren:

– Det är olyckligt att använda SD skolk som rubrik, då vederbörande är en politisk vilde som sitter på ett SPI mandat, och har inte funnits med på Sverigedemokraternas valsedel, Men Birgitta ingår i ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. jämförbart att Moderaterna, kristdemokraterna och liberalerna har ett samarbete, det är inte bara Moderater i den koalitionen, det finns andra partibeteckningar i det samarbetet. Sedan är det olyckligt att Birgitta behövde lämna sammanträdet mitt under pågående ärende, och får då inte ersättas av en ersättare från SPI.

Svar från Patrik Oksanen, politisk redaktör:

– Det är inget vanligt valtekniskt samarbete; Birgitta Hübinette sitter med SD, röstar med SD och presenterades som ett SD-förvärv för över ett år sedan. "Välkommen till oss Birgitta. Hon har funderat, tagit god tid på sig och lämnat oss besked", sade Perssons partikamrat Kenneth Thuring till HelaHälsingland i december 2014 och fortsatte:

"Det här är spelreglerna i en demokrati. Man har möjlighet att välja parti hur man vill och man sitter på ett personligt mandat."

I samband med värvningen under Söderhamns KF:s egen Silly Season satte Hübinette också på sig SD-lagtröjan med "Heja Jimmie" på sig för fotografering. Det är svårt att tänka sig något liknande inträffar i ett valtekniskt samarbete mellan några andra...

Därför är det rubriksatt med "SD", för att Hübinette i allt väsentligt företräder Sverigedemokraterna i Söderhamns KF även om väljarna valde in henne på ett annat partis mandat.