Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD, Putin & partiledardebatten

– På vilket sätt kan den ryska aggressionen hindras av att Jimmie Åkessons Sverigedemokrater ställer sig på Vladimir Putins sida i Bryssel, dundrade Annie Lööf (C) i riksdagens kammare under partiledardebatten efter att hon radat upp hur SD röstat i fråga efter fråga.

Bakgrunden till replikväxlingen (som kan ses från 10:40:00) om hur Sverigedemokraterna röstat i Europaparlamentet under 2014 (som Putin vill) kommer från det röstningsindex som undertecknad gjort. Det visade att SD sade en sak i Sverige medan man i Bryssel röstade tvärtemot och placerade sig bland parlamentets mest Putinvänliga partier.

Ursäkterna från SD har varit olika men lika ohållbara. Åkessons strategi har varit ducka, delvis backa, delvis framföra rena felaktigheter (om associationsavtalen) och delvis gå till motangrepp om att partiet varnat för Ryssland tidigare.

– Jag tar gärna debatten om hotet från öst, men inte på den här nivån, sade Jimmie Åkesson i debatten.

Svaret fick Annie Lööf att replikera i kammaren.

– Här står Jimmie Åkesson i Sveriges Riksdag och duckar i en seriös fråga om Ryssland. Jag får det inte att gå ihop.

Sverigedemokraterna är djupt obekväma med att hamna i den "icke patriotiska positionen" och har flaggat för att ändra sin Rysslandsvänliga politik i Europaparlamentet. Det återstår att se hur det går på längre sikt. Tendensen från våren är att partiet har gått från att rösta nej till olika saker som är dåliga för Putin, ståendes alltså på samma barrikad som Front National, grekiska nystalinister, fascister med flera, så lägger partiet i stället ned sina röster i större utsträckning.

Senaste gången det skedde var förövrigt ungefär samtidigt som partiledardebatten pågick i Stockholm, då Europaparlamentet röstade igenom en resolution som säger att "EU måste göra en ny kritisk utvärdering av sina förbindelser med Ryssland, sedan dessa skadats allvarligt av Rysslands medvetna kränkning av demokratiska principer, grundläggande värden och internationell rätt i och med dess våldsamma agerande och destabilisering av grannländerna."

Här ville inte SD:s ledamöter Kristina Winberg och Peter Lundgren rösta ja, utan nöjde sig att lägga ned sina röster vilket inte är lika illa men alla som följer EU-Ryssland vet att Putins mål är att splittra EU:s enighet och en nedlagd röst är sämre än en ja-röst i fråga om enighet.

Räkna med att den här frågan kommer tillbaka fler gånger och att det långsiktiga röstningsmönstret från Sverigedemokraterna blir fortsatt intressant att följa.