Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker vill avrätta personer med utländska namn och spränga moskéer

SD-politikern Michael Andrén tror att muslimer vill ta över världen, skriver att han vill skjuta personer med utländska namn och att alla moskéer bör sprängas omgående. På måndagen valdes han ändå till ersättare i Hudiksvalls miljö- och räddningsnämnd.

Den här artikeln publicerades 27 september 2016.

Läs även: Efter avslöjandet – nu hoppar SD-politikern av

Med formuleringar som "nu börjar jag bli förbannad på riktigt på dessa jävla asylsökande" sprider fritidspolitikern Michael Andrén, som representerar Sverigedemokraterna i Hudiksvall, hatfyllda meddelanden och bilder på Facebook.

På måndagen blev han invald som ersättare i Hudiksvalls kommuns miljö- och räddningsnämnd.

– Jag är medlem i Sverigedemokraterna och utifrån det engagemanget har jag blivit tillfrågad och jag har tackat ja. Det är ingen tvångsinväljning, säger Michael Andrén.

Han var tidigare engagerad i Moderaterna, utan att ha något politiskt förtroendeuppdrag, men valde att överge partiet och blev sedan medlem i Sverigedemokraterna.

– Jag har jobbat åt moderaterna länge, men kunde inte förlika mig med den förändrade politiska synen hos de nya moderaterna. Jag klev ur när det började spåra ur, för tre år sedan ungefär, säger Michael Andrén.

En granskning av hans Facebook-konto visar att han skrivit och delat flertalet hatiska, rasistiska och främlingsfientliga inlägg.

Michael Andrén kallar till exempel personer i behov av bidrag för parasiter, skriver att han vill skjuta personer med utländskklingande namn och föreslår att omgående spränga alla moskéer.

Han har dessutom lagt upp nidbilder som kan uppfattas som nedvärderande gentemot muslimer och mörkhyade. Michael Andrén har också delat samt skrivit uppmuntrande till ett inlägg där de som tror på islam kallas "jävla muslimer", likställs med djävulsdyrkare och kräver en bannlysning av islam i Europa.

I ett Facebookinlägg som Michael Andrén skrivit påstår han att muslimer vill erövra västvärlden och ett sätt att göra det på är genom att invadera Sverige.

– Ja, visst. Så är det. Sedan beror det på vad man menar med invaderar. För mig innebär de att det kommer in i ett stort antal, säger Michael Andrén.

Han har också publicerat en nidbild om att seriefiguren Kalle Anka skulle ha fått en ny mörkhyad brorson, som heter ”Blatte”. Själv ser han inget problematiskt med varken inlägget eller ordvalet. Inte heller drar han sig för att använda n-ordet.

– Nej, varför då? Blatte har det alltid hetat. På 70-talet åkte vi ut på Öster och tittade på en neger som flyttat dit. Det var exotiskt och extraordinärt. Är det något fel på det då? säger Michael Andrén.

Men många anser att ordet"blatte" är rasistiskt?

– Det är ju rasistiskt med negerboll också. Trots att det finns i ordlistan. Men jag tycker inte det, varför ska jag tycka så?

Att han skrivit att han vill spränga moskéer och skjuta personer med utländska namn som begår brott ångrar han däremot. Han skyller på att han varit arg och upprörd när han skrivit inläggen och därför formulerat sig fel.

– Att man ska skjuta dem ska man nog inte skriva. Skicka hem dem ska man göra, det står jag för. Men man ska inte skjuta dem. Spränga moskéer är kanske fel ord också. Jag skulle kanske ha skrivit att de ska stängas istället.

Tycker du att det är okej att utrycka sig så här?

– Det beror på hur man ser det. Vissa inlägg okej och andra kanske inte är det. Men det här är långt före min politiska gärning. I vissa fall borde jag ha bytt ut det mot andra ord.

Men de här inläggen är ju skrivna i år, under sommaren och augusti?

– Ja, det är i närtid i och för sig.

Kan du fortsätta representera SD med tanke på deras nolltolerans mot rasism?

– Självklart, annars skulle jag inte hoppa med. Det är du som säger att det är rasistiskt. Om partiet tycker något annat får du fråga dem om.

Michael Andrén valdes in som ersatte för Anna-Viola Sidén (SD) som har avsagt sig sina uppdrag för att studera.

Helahalsingland.se söker Sverigedemokraterna Gävleborg för en kommentar kring Michael Andréns uttalanden.

Läs ledare: Så här är de, SD:s förtroendevalda i Hälsingland

Fakta: Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd

Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd är en gemensam nämnd för Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner, för samverkan inom miljö- och räddningstjänstverksamhet.

Nämnden ansvarar till exempel för miljö- och hälsoskydd, räddningstjänsten i Hudiksvall och Nordanstig och samordning av kommunal beredskapsplanering.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen