Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD kritiseras av avhoppare

Christel Andersson, politisk vilde i Söderhamns fullmäktige på SD-mandat, är en av många som känner sig illa behandlad av Sverigedemokraterna.

Annons

– Jag fick ett mejl där det stod att jag skulle tänka på följderna om jag inte lämnade min plats, säger hon.

Uteslutna eller avhoppade sverigedemokrater sitter runt om i Sverige kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige. Interna stridigheter ligger bakom många av fallen, enligt en granskning som Expressen genomfört. Enligt tidningen eftersträvar partiledningen att mer "lydiga" SD-politiker ska besitta mandaten samtidigt som kritik riktad mot partiet leder till uteslutning.

Nyligen drabbades SD också av det första avhoppet i riksdagen, då William Petzäll lämnade partiet och fortsätter som politisk vilde. I en intervju med Nyheter24 berättar han om hur han fått utstå hård kritik från vissa partikamrater, samtidigt som han själv önskat ett större stöd och förståelse för sina alkoholproblem.

I Söderhamn har Sverigedemokraterna drabbats av avhopp i form av Christel Andersson och Anita Nordkvist. Christel Andersson sitter kvar i fullmäktige som politisk vilde, medan Nordkvist valt att lämna politiken.

Enligt Christel Andersson fick hon i samband med avhoppet ett melj från Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

– Det stod i mejlet att jag skulle säga ifrån mig platsen i kommunfullmäktige och att jag skulle tänka på följderna om jag inte gjorde det. Hur man ska tolka det vet jag inte men jag brydde mig inte så mycket, jag är inte rädd, säger Christel Andersson.

Björn Söder kommer inte ihåg mejlet i fråga men bekräftar att han ofta tar kontakt med avhoppade eller uteslutna SD-politiker för att uppmana dessa att ställa sin plats till förfogande.

– Sitter hon som vilde har jag nog i egenskap av partisekreterare skickat ett mejl där jag uttrycker min önskan att hon ska lämna platsen till förfogande. Det brukar jag göra men att jag ska ha uttryckt mig på så sätt att det skulle få konsekvenser, det låter direkt hotfullt. Och hot är absolut ingenting som varken jag eller partiet ägnar oss åt, säger Björn Söder.

Christel Andersson har i dagsläget inga planer på att hoppa av sitt uppdrag i fullmäktige.