Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schism i Föne om överskott från dagis

I somras blev förskolan Solstrålen i Föne personalkooperativ. Nu trätas det i byn om hur de pengar som blev kvar från föräldrakooperativet har fördelats.

Det kan handla om så mycket som en halv miljon kronor som till största delen gått till de sist aktiva.

– Ingen har gjort något juridiskt fel. Men däremot är det etiskt och moraliskt tveksamt att det efter flera år av många människors ideella insatser och bidrag från skattebetalarna nu ska mörkas hur mycket det är kvar och att pengarna går till de sist aktiva, säger Lisa Granfeldt, initiativtagare till förskolan Solstrålen i Föne som var föräldrakooperativ från 1991 till i somras.

Redan för drygt två år sedan påtalade föräldrakooperativets valda revisorer Herbert Östberg och Birgitta Israelsson att det då omkring halvmiljonen stora kapitalet borde fonderas för att komma till största möjliga nytta. De blev inte omvalda efter 2010.

Ida Lindkvist har sitt barn på Solstrålen och hade det även ett år före skiftet av driftform. Därför har hon fått omkring 10 000 kronor.

– Den fest för alla som varit med genom åren, där det skulle skänkas en tusenlapp till varje barn som gått på Solstrålen tidigare, har inte blivit av ännu, säger Ida Lindkvist som röstat mot penningfördelningen och ska skänka sin del tillbaka till verksamheten.

Föräldrakooperativets ordförande Lotta Bäckström och likvidator Anders Hillberg har inte varit anträffbara för en kommentar.