Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schaffer hyllar Gärdestad

På den flytande scenen Orhalla inleds i kväll sommarens konsertvecka med ”Sol, vind och vatten – en hyllningskonsert till Ted Gärdestad”. Janne Schaffer minns den närstående vännen.

– Både musiken och Ted som person hedras på ett fint sätt genom den här konserten.

Tillsammans med artisterna Molly Sandén, Jan Johansen, Johan Boding, idol-vinnaren Alice Svensson och musiker kommer Janne Schaffer att bjuda Orhallapubliken på olika tolkningar av Ted Gärdestads kända och mindre kända låtar.

– Det känns fantastiskt att Ted har fått så hög status, man kan nästan säga att han är k-märkt, säger Janne Schaffer.

Han tror att det är melodierna som är styrkan i Ted Gärdestads låtar och en av anledningarna till att han blivit en folkkär artist.

– De går rakt in i hjärtat. Basisten i Oasis var med och spelade vid ett tillfälle och han sa om Ted att: ”He was the king of melodies”.

Janne Schaffer träffade Ted Gärdestad genom Björn Ulvaeus och Benny Andersson som producerade Gärdestads första plattor. Då var Ted 15 år och Janne 26 år.

– Vi hade kul ihop. I dag kan jag känna en stor saknad och vemod, men därför känns det också bra att kunna hedra hans minne med den här konserten, säger han.

”I rather write a symphony” och ”Himlen är oskyldigt blå” nämner han som några av favoritlåtarna, men är noga med att poängtera att han måste sätta sig in i musiken när han ska spela och kan inte bara riva av låtarna hur som helst.

– Näst efter Teds bror Kenneth så är nog jag den som känner hans låtar bäst. Därför kan jag närma mig den känsla jag tror han ville få fram med musiken, säger Janne Schaffer.