Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scenografen om Forsablått: "Det kändes tajt att bara jobba mellan pelarna"

En smal scen blev en utmaning för Sophie Knapp som gjorde ett teaterrum till Forsablått i linspinneriets industrilokaler. Så här berättar hon om hur det gick till.

Läs mer Musiken i Forsablått: "Jag är själv förvånad över vissa låtar"

– Det kändes som en tajt och litet tråkig scen att spela på mellan pelarna, plus att jag visste att Cia ville ha in trettio skådespelare på scenen, säger Sophie Knapp när hon visar oss runt i industrilokalen som blivit teatersalong för Scenplats Hudiksvalls föreställning Forsablått som hade premiär på torsdagskvällen.

Läs mer: Publiken inför premiären av Forsablått: "Det kommer att bli många tårar"

Sophie Knapp har jobbat med fasta ramar som inledningsvis är klädda i skirt linnetyg och då bildar olika rum på scenen. I dem bor de bömiska arbetarna när de först kommer till Sörforsa och linspinneriet som håller på att byggas upp där.

Läs mer: Efter premiären av Forsablått - producenten lovar extra föreställning

Senare rivs tygerna ner och på sidorna om det 6,3 meter breda mittskeppet öppnar sig en scen som mäter 14 meter. Men lokalen är speciell och orkesterens placering innebär att en stor del av publiken aldrig ser orkestern.

– Men vi ser skådespelarna och det är viktigast, säger kapellmästare Kristoffer Sundman.

Läs mer: Skådespelarna om Forsablått: "Det känns i hela kroppen att säga sånt"

Sophie Knapp har också varit med om att ta fram skådespelarnas kostymer, som naturligtvis har mycket inslag av lin och färgerna går delvis i blått. Överhuvudtaget är det mycket blått i föreställningen.

– Ja, ställningsbyggarna kom med blå stolar och ljussättningen går i blått, så det verkar som att vi alla har tänkt på blått, säger scenograf Sophie Knapp.