Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxon – veteraner som aldrig tröttnar

/

De har sålt åtskilliga miljoner skivor världen över och anses vara ett av de största banden inom heavy metal. På lördag kliver de upp på Rockweekends Main stage - Saxon, veteranerna som aldrig verkar tröttna.

Annons

För över trettio år sedan, 1976, bildades bandet Son of a Bitch efter en sammanslagning av banden SOB och Coast. Namnet ändrades senare till Saxon och klättringen mot att bli stjärnor inom heavy metal tog sin början.

Det stora genombrottet kom 1980 då Saxon släppte sitt andra album Wheels of Steel, som än i dag anses vara en av genrens stora milstolpar. Bandet släppte en rad album under 80-talet och åkte bland annat ut på en världsturné till alla kontinenter med bland andra Metallica var förband. Första gången Saxon kom till Sverige var 1983 med "The Power and Glory Tour", då de spelade för ett slutsålt Stockholms isstadion med Accept som publikuppvärmare.

Än i dag producerar Saxon nytt material som tas väl emot av recensenter och fans, och turnerandet verkar det inte vara något slut på. Senast 2009 besökte de Sverige när de gav en exklusiv spelning i Lund.

För att kunna leva vidare som band genom årtionden har sångaren Biff Byford sagt i en intervju att man måste tro på musiken, och kämpa på även genom tuffa perioder.

- You have to believe in the music and strive to keep the edge, even through the hard times. You have to keep the edge.

Saxon har ett antal gånger varit huvudakt vid Wacken, Europas största hårdrocksfestival. Då spelade man inför 75 000 personer. På Rockweekend blir det ett gig i något mindre skala – men räkna med fullt ös när Saxon och deras Battalions of Steel – 30th Anniversary tour landar i Mohed.

Mer läsning

Annons