Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sax och kam på väg tillbaka

Konstens som en gång prydde Postplan kan de vara på väg tillbaka i centrumbilden.

Under flera år stod tre bastanta stenskulpturer föreställande bland annat en sax och en kam på central plats på Postplanen i Ljusdal.

Det var av säkerhetsskäl som kommunen tog bort skulpturerna från Postplanen. Förankringarna var svaga och när en bil lätt stötte mot saxen så föll den till marken.

Skulpturerna var också populär klätterplats för unga.

Den stora öppna ytan på Postplanen skapade en marknadsplats, där det bland annat bedrevs torghandel. Att återföra skulpturerna till Postplanen skulle begränsa marknadsplatsen, vilket handlare i centrum motsatte sig.

Tankar på att separera skulpturerna och placera dem på var sin plats sade konstnären nej till. Han hävdade att de hör tätt samman och ska placeras på en gemensam plats.

– Skulpturerna står näst på tur att placeras ut, säger Marie Abrahamsson, som är konstansvarig hos Ljusdals kommun.

Men var och hur man ska lösa finansieringen är frågor där man fortfarande söker hitta svaren.

– Vi har en budget på 100 000 kronor per år, förklarar Marie Abrahamsson.

Pengarna kan föras vidare till kommande år. På så sätt byggs en buffert för mer kostsamma projekt.

– Det har gjorts utredningar om kostnaderna för att placera ut dem (skulpturerna) men de har visat sig vara allt för höga.

Nu finns en liten buffert. Hur stor och om den räcker för att placera ut skulpturerna kan hon inte svara på i dag.

– Vi tittar närmare på det. Det krävs också förhandlingar med konstnären innan vi kan bestämma en plats, säger Marie Abrahamsson.

Anslaget för offentlig utsmyckning har på senare tid använts för att underhålla och renovera offentlig konst. Det största projektet har varit renoveringen av dragspelet i Statoil-rondellen.

En inventering av den kommunägda konsten pågår som bäst.

– Vi har omkring 1 800 verk i form av löskonst och fasta utsmyckningar som kommunen äger, berättar Marie Abrahamsson.

Konsten finns bokförd i flera olika register och arbetet nu går bland annat ut på att sammanföra all konst i ett gemensamt register.

– Vi är klara med Slottegymnasiet, Naturbruk och förvaltningshuset. Vi försöker att låta konsten cirkulera bland de kommunala enheterna.

– Vi försöker hitta en form där vi kan förmedla så mycket som möjligt av konsten till allmänheten, säger Marie Abrahamsson.