Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt span på mårdhund

Svenska jägareförbundet uppmanar älgjägarna att hålla utkik efter mårdhund under älgjakten.

– Påträffas individen är vi intresserade av ett levande exemplar, men döda går också bra, skriver förbundet. Svenska jägareförbundet driver Mårdhundsprojektet, ett projekt som finansieras av naturvårdsverket och har som syfte att utrota mårdhunden i svenska skogar. Därför uppmanas nu jägare att vid påträffande av mårdhund tillfångata individen, sätta den i bur och meddela jägareförbundet.

Om jägareförbundet får in en levande mårdhund kommer denna att steriliseras och märkas med sändare. Men mårdhunden är svår att se och hur beståndet ser ut i Hälsinglands skogar är därför svårt att utröna.

Anledningen till att mårdhunden ska utrotas är att den, enligt jägareförbundet, utgör en risk för den svenska faunan då den bland annat äter fågelägg som lagts på marken. Mårdhunden tros också sprida parasiten dvärgbandmask.