Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satt häktad i 87 dagar för mordbrandsförsök – kräver 150 000 kronor i skadestånd

I januari fick den unga kvinnan 26 000 kronor i ersättning för att hon varit häktad för brott hon sedan friats ifrån. Nu kräver hennes ombud, en tidigare ledare för en kriminell organisation, att hon ska få ersättning för tiden hon satt häktad för mordbrandsförsöket i Arbrå förra sommaren.

I augusti förra året hälldes bensin in genom ett brevinkast i en bostad i Arbrå och efter kastades en tändare. Tre personer, ett par från Arbrå och en tonåring från Västerbotten, greps och frihetsberövades för brottet.

När sedan domen kom i december dömdes mannen till ett och ett halvt år i fängelse för misshandel och för mordbrandsförsök. Tonåringen straffades med ungdomsvård, medan kvinnan friades från anklagelserna om mordbrandsförsök och endast straffades med dagsböter för ringa narkotikabrott.

Läs mer: Bensinattentatet i Arbrå – nu döms två medan en frias

En månad senare beslutade Justitiekanslern att kvinnan, som är i 20-årsåldern, skulle få 26 000 kronor i ersättning för att hon varit häktad i 25 dagar under hösten 2013 för brott som hon sedan frikändes från.

Kvinnan var då misstänkt för bland annat utpressning tillsammans med sin make och en annan man. De skulle ha tvingat en tredje man i Nacka till att låta dem handla för omkring 30 000 kronor i hans namn och på hans bankkort. Men enligt tingsrätten var det inte bevisat att shoppingturen skett under tvång och de tre friades på den punkten. Kvinnan dömdes endast till skyddstillsyn för häleri, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Läs mer: Shoppingtur med annans kort var inte brottslig – kvinna får 26 000 i ersättning för lidande i häkte

Nu har kvinnans ombud, en man som varit ledare för en kriminell organisation och som sitter fänglsad på Kumla, skickat en skadeståndsansökan till Justitiekanslern. I den framgår att kvinnan varit häktad i 87 dagar och för det vill hon ha 150 000 kronor i skadestånd för den psykiska påfrestningen. De vill dessutom återkomma med anspråk gällande kostnader för räkningar som blivit obetalada medan kvinnan suttit i häkte.