Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningar på jobb gav resultat

Bokslutet för år 2013 visar ett plus på nära 600 000 kronor för social- och fritidsnämnden.

Vice ordförande Gunnar Grenholm (C) ger två förklaringar till social- och fritidsnämndens positiva resultat.

– Vi har hållit budgeten på fritidssidan strikt och inte betalat ut mer stöd till föreningar än vi har haft pengar till. Vi har också väldigt bra koll på försörjningsstöden, som har stått stilla sedan 2010.

Enligt Gunnar Grenholm är kostnaden för försörjningsstöd 40 miljoner per år, vilket utgör cirka 25 procent av socialsidans budget. En stor del av den verksamheten är lagstyrd.

– Vi har jobbat mycket med att få ut långtidsarbetslösa i arbete genom bland annat kooperativa företag, säger Gunnar Grenholm.

Oppositionens Henrik Persson (S) är positiv till arbetssättet med de riktade satsningarna.

– Det är jättebra om man kan få försörjningsstödet att sjunka och att människor blir självförsörjande. Vi hoppas att det här är en trend, men det är för tidigt att säga ännu. Det kan bli tufft att hålla i det.

Kostnaderna för missbruksvård ligger visserligen högre än budgeterat, men har sjunkit jämfört med 2012.

– Det är tack vare att vi driver ett HVB-hem, Kompaniet, i egen regi. Det är billigare än att köpa vårdplatser från andra kommuner, säger Gunnar Grenholm.

Även kostnaderna för familjehemsplaceringar hålls nere tack vare att man placerar så många som möjligt inom kommunens gränser, berättar Gunnar Grenholm.

Den totala budgeten för social- och fritidsnämnden 2013 var 170 miljoner, varav 90 miljoner går till direkta lönekostnader. För år 2014 har nämnden en budget på totalt 172 miljoner kronor. Bland annat satsas 2 miljoner på ett akut- och lågtröskelboende för missbrukare som komplement till Kompaniet.