Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på socialt företagande: "Glada Hudik-modellen är en förebild"

Regeringen gör en treårig satsning för att stärka socialt företagande. Där tittar man bland annat lite extra på den så kallade Glada Hudik-modellen.

Hudiksvall och Nordanstig har haft stora framgångar vad gäller satsningar på socialt företagande och sociala innovationer. Lars Bryntesson arbetar vid Näringsdepartementet och enheten för främjande och utveckling. Han har fått i uppdrag av regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att utreda hur man kan stärka socialt företagande och innovationer.

– Jag hade själv tänkt att ta kontakt med någon här i Hudiksvall, eftersom man här och i Nordanstig har jobbat framgångsrikt med detta. Därför tvekade jag inte när jag fick förfrågan om att komma hit, säger Lars Bryntesson.

Läs även: Sociala företag vanligt i Hudiksvall

Förutom Hudiksvall är det endast storstadsregioner som finns inplanerade för så kallade klustermöten, med flera olika samhällsrepresentanter och företagare på plats. De övriga orterna är Malmö, Göteborg och Stockholm.

Lars Bryntesson betonar vikten av att samarbetet med Arbetsförmedlingen i de här frågorna fungerar väl.

– Det varierar lite runtom i landet, men det känns som att samarbetet med Arbetsförmedlingen här i Gävleborg fungerar väl, säger Lars Bryntesson.

Enligt Lars Bryntesson finns det cirka 350 så kallade arbetsintegrerande sociala företag. Där finns ungefär 3 500 anställda och totalt cirka 10 000 sysselsatta totalt.

– Det är ett viktigt arbete för att få nå personer som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Lars Bryntesson.

Läs även: Bredda arbetsmarknaden för att minska utanförskapet

Han menar att det handlar om att få människor att växa och han ser att intresset för att starta arbetsintegrerande sociala företag ökar. Han ser en trend i att många företagare vill göra nytta och ge något tillbaka.

– Jag upplever att många unga vill driva sådana här företag för att förverkliga samhällsidéer de har, säger Lars Bryntesson.

Läs även: Samvaro på köpet

Det finns såväl småskaliga som storskaliga företag och flera exempel på företag som har växt.

– Till exempel finns det ett företag i Malmö som började med att sy upp arbetskläder till ett annat företag. Nu ska de ta det ett steg längre och göra gemensam sak med syateljéer, säger Lars Bryntesson.

Ingrid Engelbrekts är verksamhetsansvarig vid Coompanion som hjälper till med rådgivning för att starta upp företag och få in människor på arbetsmarknaden.

- I vår region har vi flest sociala företag per capita i Sverige och är kända för den så kallade Glada Hudik-modellen. Vi visste om regeringens utredning och tog kontakt med Lars Bryntesson angående ett möte med regionala och lokala aktörer, säger Ingrid Engelbrekts.

Peter Berggren arbetar med att utveckla arbetsintegrerande sociala företag.

– De här företagen tar ett stort ansvar och det är viktigt att de får kompensation för att kunna anställa. Vi vill se att de stöttas bättre och hoppas att vi med detta möte kan komma fram till idéer som kan påverka den delen.

Lars Bryntessons intryck efter mötet var att det fanns ett stort engagemang för utsatta människor och att man istället för att se problem såg alla individer som resurser. En annan reflektion var att arbetet är sårbart, då det ofta sköts av ideella krafter som själva behöver stöttning av bland andra kommuner och arbetsförmedling.

– Det var bra diskussioner. Jag är imponerad av kraften som finns här i området, säger Lars Bryntesson.