Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på förnybar energi skapar framtidstro

Det är inte lätt att föra en sansad och hederlig debatt när lösryckta påståenden blandas med illa underbyggda argument.

Annons

Jag vill inte tro att den som kan sakläget i energi- och miljöpolitiken låter sig luras, men här kommer ytterligare ett försök att förklara och svara på en serie påståenden från länets S-, V- och MP-riksdagsledamöter.

Nej, det förekommer inga diskussioner om förändringar i minerallagen för att underlätta uranbrytning. Det kommunala vetot ligger fast. Varför vill S, V och MP mot bättre vetande sprida oro och osäkerhet?

Centerpartiets mångåriga arbete för alternativ energi har fått till resultat att Alliansregeringen nu genomför historiskt stora satsningar på förnybar energi och effektivare energianvändning. Vad gjorde S med stödpartier i regeringsställning, utöver att ni började köra befintliga kärnreaktorer lite hårdare för att få ut ökad effekt?

Mitt eget engagemang mot kärnkraft och uranbrytning började – precis som för många av mina vänner i Centerpartiet på 1970-talet. Vi väckte opinion och argumenterade mot kärnkraft, och för en satsning på förnybar energi. Vi hade starka krafter emot oss, inte minst inom Socialdemokraterna. De ville ha mer kärnkraft. Socialdemokraternas svängning är välkommen. Men kanske är det viktigt att komma ihåg hur kärnkraftsmotståndet har sett ut i ett lite längre perspektiv?

Vi som har varit med några år i politiken har kämpat mot kärnkraften i motvind. Vi har argumenterat för alternativ energi. Vi har hånats av dem som ville ha kärnkraft till varje pris. Vår vision om sol, vind och vatten kallades orealistisk.

Nu ser vi äntligen hur Centerpartiets arbete för satsningar på förnybar energi förverkligas inte minst med vindkraftssatsningar här i Gävleborg. Det är sådan politik som skapar framtidstro och nya möjligheter.

 

Sven Bergström (C)

Riksdagsledamot, Forsa

Mer läsning

Annons