Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på rullande slakteri

Till hösten ska Sveriges första mobila slakteri för nötdjur rulla på vägarna. Det är Järvsöföretaget Hälsingestintan som gör en unik mångmiljonsatsning på en slaktbil som kommer att tas i bruk i september.

Annons

På tisdagen hade köttproducenten bjudit in till presskonferens i Stockholm och grundaren Britt-Marie Stegs fick äntligen dela med sig av hemligheten som hon länge ruvat på.

– Vi har redan bra djuromsorg i Sverige, men nu lägger vi även till att djur inte behöver åka transporter till slakt, säger hon.

Den mobila lösningen går ut på att slakteriet kommer till gården i stället för att djuren ska transporteras till en ny miljö för slakt. Satsningen är enligt Britt-Marie Stegs den första i hela Europa när det gäller mobila slakterier för nötkreatur, en metod som redan används för renar i Sverige.

Just nu byggs bilen i Finland, och kan börja rulla mellan företagets uppfödare i september.

Slakteriet består av två ekipage, där den ena delen innehåller själva slaktutrymmet och den andra utgör kylrum. Totalt lägger Hälsingestintan 50 miljoner på investeringen, men köttpriserna kommer troligtvis inte att påverkas, säger hon.

– Nej, vår ambition är att inte höja priset. Själva slaktkostnaden blir lite dyrare men samtidigt minskar transportkostnaderna och det gör att vi inte tror att vi behöver höja priset.

– Det är ju även belagt i studier att köttkvaliteten blir bättre när djuren inte är stressade, säger hon.

Med mobil slakt finns framför allt mycket att vinna när det gäller djurens välfärd. Det menar Bo Algers, professor i husdjurshygien på Sveriges lantbruksuniversitet, som samarbetat med Hälsingestintan när det gäller djurskyddsfrågan.

Han räknar upp en rad problem med konventionell slakt och djurtransporter.

– Djuren tas från sin normala miljö, många gånger i grupper som de inte är vana vid att vara i och ska drivas upp på transportfordon och komma till en slakterimiljö som är främmande. Allt är nytt och de förstår inte vad som ska hända, säger Bo Algers.

Vad innebär det mobila slakteriet för djurskyddet?

– Det gör att de är kvar i en van miljö. Att drivas in på den mobila slakten är att ta ett par steg bara, belastningen på djuren blir i stort sett noll.