Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på ny ladugård

Den unga generationen har tagit över gården, och den gamla finns kvar och hjälper till. Den unga generationen satsar dessutom på en helt ny ladugård för köttproduktion. I dagarna gräver man grunden för den nya byggnaden som kommer att mäta 50 gånger 30 meter och rymma 100 djur.

– Tala om framtidstro. Det känns fantastiskt att den unga generationen vill komma tillbaka och flytta hit. På så sätt får gården leva vidare, säger Ingrid Olsson, när hon möter på gårdstunet vid Jon-Lars i Svedja, som är en gammal släktgård som går tillbaka ända till 1600-talet. Längre tillbaka låg den på en annan plats i byn, men flyttades ut i samband med laga skifte.

För ett par år sedan tog Birgitta och Robert Olsson över gården. Birgitta är dotter till Ingrid och Åke Olsson.

– När vi väl hade bestämt oss fick vi professionell hjälp av LRF-konsult. En annan förutsättning var att mamma och pappa bodde kvar och kunde hjälpa oss. Innan hade jag och mina systrar satt oss ner och diskuterat. Vi var överens att hur den än skulle bli, så skulle det aldrig sättas upp en skylt nere vid vägen där det skulle stå till salu, säger Birgitta Olsson.

Läs mer om generationsskiftet i fredagens (2 september) Ljusnan.