Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar miljoner på att bygga ut fibernätet

15 miljoner kronor. Så mycket satsar Aefab för att ge alla sina 1 600 lägenheter en fiberanslutning. Redan under nästa år ska arbetet vara färdigt.

– Jag ser ingen anledning till att vi ska ha lägre ambitioner här än för riket, säger Thomas Zetterqvist, Helsinge Net.

Annons

Nu gör Aefab, tillsammans med Helsinge Net, en stor satsning på att ge alla bolagets hyreslägenheter i kommunen en fiberanslutning.

– Regeringens målsättning i den nya bredbandsplanen är att 90 procent av alla svenska hushåll ska ha möjlighet att ansluta sig till bredband med hög uppkoppling. Jag ser ingen anledning till att vi ska ha lägre ambitioner här än för riket, säger Thomas Zetterqvist, vd för Helsinge Net.

Man har tecknat avtal med Telia, som kommer att bli så kallad kommunikationsoperatör och leverera tjänsten "Öppen fiber" – där hyresgästerna själva väljer mellan ett antal olika bredbandsleverantörer, men Telia sköter driften.

– Det kommer att handla om ett tiotal olika operatörer. Det är viktigt för oss att våra hyresgäster har friheten att välja själva, vilken leverantör man vill ha och vilket slags avtal. En del vill kanske ha både TV, telefon och bredband från samma leverantör medan andra är nöjda med bara internet, säger Mikael Reijer, vd för Aefab.

Några områden är redan anslutna, nu fortsätter man med alla områden i Alfta – därefter Edsbyn. Redan under nästa år hoppas man att alla 1 600 lägenheter ska vara anslutna. För Helsinge Net innebär det inga större investeringar, berättar Zetterqvist, eftersom man redan anslutit många företag ute i kommunen är en hel del av arbetet gjort. Aefab har avsatt 15 miljoner – en nödvändig investering, anser Reijer:

– I framtiden ska det ersätta både analog TV och telefoni. Inom fem år kör vi allting via fiber, det är den utvecklingen vi ser.