Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på studenterna!

Sverige har under en lång tid varit en förebild i världen för sin utbildningsnivå. En allt större del av de jobb som växer fram kräver idag en högre utbildning. Därför är det helt centralt att landets regering arbetar för att säkerställa att förutsättningarna finns för att stärka Sverige som kunskapsnation. Idag ser vi tyvärr en regering med enbart sänkta skatter som bärande ambition.

Med bakgrund av de fallande skolresultaten i grundskolan ser vi hur ett växande samhällsskikt redan i tidiga uppväxtår får försämrade förutsättningar för vidare studier och arbete. Men även i den högre utbildningen har vi under senare år sett betydande försämringar för Sveriges studenter.

Regeringen har nyligen klargjort att 12 000 högskole- och universitetsplatser ska bort fram till 2017, trots en skyhög ungdomsarbetslöshet och ökat söktryck till de högre läroverken. Samtidigt tvingas allt fler universitet och högskolor, i svallvågorna av försämrade statsbidrag, att söka sig ut på den privata marknaden för att säkerställa att resurserna räcker för att bibehålla kvaliteten i utbildningen. Det allra senaste i raden av regeringens förslag inom utbildningssektorn är att även sänka studiestödet för Sveriges studenter med 300 kronor.

Vad vi ovan ser är resultatet av sju års politik där skattesänkningar för cirka 120 miljarder kronor nu ska betalas. En dyr nota för Sveriges unga och studerande – Sveriges framtid.

Sverige behöver i stället en annan riktning. Istället för skattesänkningar behövs fler platser vid högskolor, folkhögskolor och universitet. Vi måste också bredda den sociala rekryteringen till den högre utbildningen så att allas förmågor och talanger tas tillvara. Behovet är också stort att genomföra en strategisk samverkan mellan akademin, offentliga sektorn och näringslivet i syfte att stärka förutsättningarna för studenterna att få jobb efter avslutad utbildning. Fler lärarledda timmar i humanistiska ämnen och mindre tid till administration är också nödvändigt. Detta och mycket annat behövs för att återuppta Sverige som ledande kunskapsland.

Det är dags för en ny färdriktning där kunskap och utbildning sätts före fortsatta skattesänkningar. För detta krävs en ny regering med högre ambitioner för Sveriges unga och studenter.

Daniel Wolski

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel