Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på kulturodling

I veckan firades över hela världen World Art Day till minne av Leonardo da Vincis födelsedag. I Stockholm arrangerade IAA, International Associations of Art, och KRO, Konstnärernas Riksorganisation, en debatt med kandidater till EU-parlamentsvalet. Fyra av dem kom med överraskande födelsedagspresenter till den kultur- och konstintresserade.

Dror Feiler (V), Isabella Lövin (MP), Jasenko Selimovic (FP) och Marita Ulvskog (S) ville alla se ökade satsningar på kultur. I dag går bara 0,07 procent av EU:s budget till konst och kultur, medan jordbruksstödet uppgår till 39 procent, motsvarande 373 miljarder euro.

"Låt en del av jordbrukspengarna i stället gå till annan odling… kulturodling", sa bland andra Marita Ulvskog (S), EU-parlamentariker och före detta kulturminister, och gav sig även in i debatten inför riksdagsvalet:

"Politiken ska bidra till att skapa goda förutsättningar för kulturen. Sverige borde absolut satsa minst en procent av statsbudgeten på kultur."

Vi hoppas att Marita, Jasenko, Isabella och Dror, om de blir invalda, tar sig an kulturfrågorna i EU med samma glöd och engagemang som de visade under debatten på World Art Day och verkar för ökade satsningar på kultur och konst.

Katarina Jönsson Norlin

riksordförande Konstnärernas Riksorganisation

Michel Östlund

ordförande svenska International Associations of Art

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel