Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på fria uppfinnare

Skulle den fria uppfinnaren ha mera ekonomiska medel skulle både patent- och tillväxtstatistiken se helt annorlunda ut.

Vi inom uppfinnareföreningen List träffar dagligen fria uppfinnare. Med fria uppfinnare menas personer, som inte är anställda och styrda av stora företag, utan är helt oberoende. För många av dem är patentkostnaderna helt orimliga, för en patentansökan kostar nämligen mellan 25000 och 50000 kronor.

Den fria uppfinnarens produkt kan ändå generera arbetstillfällen utan patent, och därmed hamna utanför patentstatistiken, som verkar vara väldigt viktig för tillväxtbarometern. Många gånger måste det räcka med ett designskydd för några tusenlappar, och att man försöker etablera sig så snabbt som möjligt.

De styrda uppfinnarna/konstruktörerna är anställda av stora företag eller högskolor som har ekonomiska resurser för dyra patent. Ibland kan en ny uppfinning ersätta flera arbetstillfällen, men ändå hamna på plussidan i tillväxtstatistiken.

Skulle den fria uppfinnaren ha mera ekonomiska medel skulle både patent- och tillväxtstatistiken se helt annorlunda ut.

Ingela Gustavsson, ordförande List

Börje Nilsson, kassör

Stig Wickström

Chanda Borvall

Helena Andersson

John Eriksson

Ander Embretsén

Sven-Göran Larsson

rådgivare och kanslist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel