Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på framtiden innan det är för sent

Hudiksvalls kommun står snart inför klubbslaget som fastslår detaljplanen för Östra hamnen. Det innebär att vi äntligen får byggbar mark i Hudiksvalls tätort, vilket är viktigt i bostadsbristens Sverige, skriver Wilhelm Westberg (CUF).

Är det något vår kommun behöver så är det verkligen fler bostäder, därför är det problematiskt att förslaget till detaljplan för Östra hamnen är för smalt. 80 lägenheter löser ingen bostadsbrist, det innebär bara en konstgjord andning. Bygg hundratals istället och bygg på höjden för framtiden och miljöns skull.

Fundamentet för ett modernt samhälle är bostäder där människor kan bo. Utan dessa kan en kommun varken fungera eller utvecklas. I Hudiksvall har tyvärr bostadsmarknaden havererat, bostadspriserna stiger, köerna förlängs, äldre bor kvar i för stora hus, småbarnsfamiljerna kan inte flytta hit och vi unga tvingas bort innan vi fått slå ner vårt bo.

Detta problem måste tas på ett större allvar. För att vi som kommun ska kunna växa, få fler invånare, öka skatteintäkterna och bestå, måste vi satsa på framtiden. En satsning som innefattar många fler bostäder i kommunen, så både människor och företag har en marknad att gro på. Vill vi dessutom infria visionen om Hudiksvalls kommun som Sveriges bästa kommun, så måste vi inleda den med att bygga hundratals lägenheter redan nu i Östra hamnen.

Att fastställa att samma problem finns över hela Sverige är inget rationellt resonemang. Att en ny process är kostsam och tar tid, som Byggnadsnämndens ordförande uttrycker det (HT, 27/4), är trångsynt. Vad kostar inte en svag satsning oss invånare i framtiden? Vi måste kratta manegen för byggandet av fler bostäder redan från början, det är att lägga grund för framtidens Hudiksvall.

Göm er inte bakom beslut och trångsynthet, väga satsa på framtiden nu, annars blir ni politikerna som cyklade åt fel håll, cirka 320 längdenheter (lägenheter) fel för att vara exakt.

Wilhelm Westberg 

vice ordförande CUF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel