Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på estetiska ämnen

Är det något fel på dagens skola i Sverige?

Annons

För att svara på det behöver vi vara överens om hur vi vill att våra barn och ungdomar ska utvecklas under skoltiden? Vad är det för samhälle som de kommer att möta? Vad är det för egenskaper som den enskilde och omgivningen värdesätter mest?

Tyvärr har nog vi i den äldre generationen alltför vaga begrepp om det – fast det är vi som styr. Vi går från ett varu- och mer tjänsteproducerande samhälle. Vilka egenskaper kommer att bli allt viktigare? Är det de egenskaperna som Pisaundersökningen mäter. Jag tror inte det. Jag tror inte på att vi ska satsa ännu mer lektionstid på matematik, fysik, kemi och allt mindre på estetiska ämnen, lek och upplevelser som formar vår nyfikenhet och vida tänkande.

Vad präglar den undervisning som hamnar bäst i Pisajämförelsen? Hur kreativa och självständigt tänkande ungdomar blir deras resultat? Jag tror att det viktigaste är att barn och ungdomar får möjlighet att utveckla sin kreativa förmåga och får möjlighet att hitta sina egna unika egenskaper även genom eget skapande, och möjlighet att reflektera över andras skapande och idéer.

Den moderna hjärnforskningen visar att olika abstrakta upplevelser får oss att utveckla nya associationer och idéer genom nya kopplingsmönster i hjärnans mycket komplicerade nätväv. Alla olikheter är en tillgång som gör våra liv och samhällen allt mer intressanta. Vi håller på att sakta omprioritera den materialistiska världen till förmån för en mer utvecklande och pluralistisk idévärld.

Vi har nått så högt upp i behovstrappan att vi kan och vill ägna mer tid till socialt umgänge och att utvecklas tillsammans och möta nya spännande idéer och fenomen. Detta kommer att medföra ganska radikala förändringar av våra samhällen. Vi behöver utveckla en skola utifrån morgondagens samhälle och där måste beslutsfattare öppna ögon och öron och fundera över vad som vi alla upplever som viktigast.

Ulf Sundblad

Bergsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel