Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa mer på skolmiljön

Det är viktigt att satsa på skolan och kommande generationer. Sveriges förskolor och skolor behöver rustas upp särskilt i fattiga bostadsområden.

Annons

Miljöpartiet vill satsa en miljard på att göra energianvändningen effektivare och på en bättre arbetsmiljö för alla inom skolan. Satsningen genomförs som en energismart skol-rot. Det innebär att skolor och förskolor som genom renovering minskar sin användning av energi med 30 procent, får halva arbets- och materialkostnaden tillbaka.

Den energismarta skol-roten är ett viktigt första steg i arbetet för bättre skolor och förskolor. Genom att staten är med och betalar och genom rot-modellen sker följande:

• Det blir möjligt att använda energin på ett effektivare sätt. Det leder i sin tur till att man använder mindre energi. Den blir också billigare.

• Det blir ökad efterfrågan på klimatsmart teknik och energieffektivt byggnadsmaterial.

• Skolmiljön blir bättre. En bra arbetsmiljö för lärare och elever är det viktigaste för att skapa förutsättningarna för en bra utbildning.

Svenska skolor och förskolor kan spara mycket energi – utan att försämra inomhusmiljön i lokalerna. Möjligheterna till energibesparingar är ofta allra störst i förskolor, men möjligheterna till energibesparing när det gäller uppvärmning kan på vissa skolor och förskolor vara ända upp till 80–90 procent.

Åsa Eriksson (MP)

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel