Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa krut på kulturpolitiken

Kulturen i Sverige behöver nya pengar och en högre andel av statsbudgeten för att bibehållas, breddas och förnyas. Vi behöver också en ny kulturpolitik där vi ute i regionerna kan påverka.

Vet du att vi svenskar är mest kulturella inom hela EU? Det är faktiskt sant!

Vi spelar olika musikinstrument, spelar teater, sjunger, dansar, fotograferar, filmar, målar, skulpterar, skriver och så vidare. Nästan 95 procent av oss har gjort något av detta under senaste året. Allt enligt årsboken Kultur-Sverige 2009.

Vi går också mest på bio och vi läser mest. Tillsammans med danskarna är vi de flitigaste museibesökarna och tillsammans med finländarna gör vi de flesta biblioteksbesöken.

Vi ser tidsbrist som det största hindret för att vara kulturella.

Kulturen i Sverige behöver nya pengar och en högre andel av statsbudgeten för att bibehållas, breddas och förnyas. Vi behöver också en ny kulturpolitik där vi ute i regionerna kan påverka och dela ut pengar till aktörer som väcker nyfikenhet och intresse, samt arrangörer som är aktiva värdar.

Nu har vi chansen när kulturutredningen är ute på remiss. Det som nu behövs är engagemang.

Det är viktigt att vi bildar ett FORUM där vi exempelvis tillsammans med landstinget fördelar pengarna. Nu måste vi satsa krut – men hur kommer vi på banan?

I USA finns det ingen kulturminister, inget kulturdepartement – men däremot mycket kultur. Folk donerar pengar till kulturlivet och sponsringen till verksamheten är stor. Man anser att kulturlivet viktigt, det ska vara vitalt och djupt. Det finns många museer, rikt operaliv och skickliga symfoniorkestrar. Den som går på en konstrunda ser ofta grupper med barn som sitter runt de viktigaste verken och får dem förklarade.

Är detta något för oss?

Nu är det viktigt med ett kraftfullt engagemang ute i bygderna. Det är dags att starta studiecirklar och bilda nätverk för att diskutera och fundera – så att vi får den kulturpolitik vi vill ha.

Hur vill vi förnya, utveckla och stärka kulturlivet i våra kommuner? Resurserna räcker till mer om vi samverkar och samnyttjar.

Hur får vi med de unga? Tonåringar och unga med idéer, engagemang och handlingskraft kan uträtta stordåd – förutsatt att de har tillgång till resurser och ekonomisk grundplåt. Även för de unga är kultur en dimension av livet.

Det är vi privatpersoner som bidrar med mest kulturpengar.

Nu måste dialogen ta fart…

Jan-Eric Berger

Trönö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel