Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa försiktigt och långsiktigt

De ekonomiska bedömarna har blivit allt mindre av dysterkvistar under sommaren och börjat prata om gröna skott istället. Ännu är det lång väg att gå innan effekterna av krisen klingat av, inte minst inom sysselsättningen väntar en stor utmaning, men den spirande optimismen gör att det politiska handlingsutrymmet ökar.

Det är goda nyheter för alliansen som står inför uppgiften att pussla ihop höstens statsbudget. På måndagen kallade Moderaterna till presskonferens och Fredrik Reinfeldt lät då meddela att det finns större utrymme för satsningar än tidigare prognoser visat.

Finansminister Anders Borg antydde samma sak redan under förra veckan och menar nu att risken för en lång och mycket utdragen lågkonjunktur har minskat.

Socialdemokraterna och den övriga oppositionen har pratat sig hesa om satsningar för att rädda jobben och värna välfärden hela tiden, så för dem är det lätt att försöka plocka poäng på att regeringen fattat trögt. Men den som sitter vid makten har ansvar att leverera inte bara det som låter bra och är bekvämt, utan det som är bra och hållbart för ekonomin. Försiktigheten har varit motiverad och är så ännu. Den optimism som nu gror beskrivs bäst som minskad pessimism.

Moderaterna vill prioritera mer pengar till välfärden i kommunsektorn, satsa på utbildning och omställning och åtgärder för att inte arbetslösheten ska ”bita sig fast”. Det är medvetet breda penseldrag partiet tecknar eftersom förhandlingarna om budgeten i alliansen inte handlar om att ställa ultimatum, utan finna kompromisser, men trots det finns det en del skillnader i prioriteringarna partierna emellan.

Moderaterna vill satsa på ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget, men för Kristdemokraterna och Centerpartiet är skattesänkningar för pensionärerna viktigare. Här är det viktigt att inte tappa krisen ur sikte och faktiskt satsa på det som gör att jobben blir fler.

Inriktningen på mer pengar till kommunsektorn torde vara tämligen okontroversiellt inom alliansen. Folkpartiledaren Jan Björklund har nyligen varit inne på samma sak och både Centerpartiet och Kristdemokraterna vill se sådana satsningar. Frågan är bara hur en sådan åtgärd kan göras träffsäker. Centerpartiet har en poäng i att en satsning på generellt sänkt arbetsgivaravgift, en ganska kostsam men effektiv åtgärd, också skulle gynna kommunsektorn. Här gäller det att inte låta de kommunala kravmaskinerna och valåret grumla omdömet om vad som är bäst på sikt givet de begränsade resurser som står till buds.

Lågkonjunkturen är inte borta än på länge. Desto viktigare att ha en regering som förmår se vad som kan stärka ekonomin både här och nu och ge fördelar i framtiden. Sådana strategiska satsningar är ofta svårare att motivera än enbart kortsiktiga ”förstärkningar”. I valtider är risken för att snäva in perspektivet ännu större.

Alliansen bör låta insikterna från den delrapport som ekonomiarbetsgruppen presenterade tidigare i sommar guida avvägningarna inför höstens budget och valåret 2010.

Liberala Nyhetsbyrån