Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satansverserna stoppas i Danmark

Det Kongelige Teater i Köpenhamn har efter sex månaders överväganden beslutat att inte sätta upp den brittiske författaren Salman Rushdies "Satansverserna" som teaterpjäs.

Beslutet att inte sätta upp "Satansverserna" fattades trots att chefen för teaterns dramatiska avdelning, Morten Kirkskov, hörde av sig till Rusdhies litterära agent om rätten till att sätta upp pjäsen så sent som i januari i år, skriver Politiken.

Mejlkorrespondens som Radio24syv har tagit del av visar att Kirkskov skriver att det skulle vara "briljant" att kunna uppföra pjäsen 2018 – 30 år efter romanens utgivning.

Det är den danske dramatikerna Hassan Preisler och den svenske regissören Moqi Simon Trolin som ligger bakom initiativet till att sätta upp "Satansverserna" på Det Kongelige Teater.

Preisler imponeras inte av att teaterledningen nu tackar nej till pjäsen med förklaringen att "andra romanprojekt prioriteras högre".

– Jag förstår inte vad de säger. Finns det en romankvot på Det Kongelige Teater som avgör vad som släpps innanför dörren, undrar han.

Preisler menar att beslutet beror på att teaterledningen är rädd för att uppsättningen kommer att medföra negativ uppmärksamhet, men teaterchefen Morten Hesseldahl säger att beslutet inte grundar sig i att "Satansverserna" är en kontroversiell roman.

– Världen är full av kontroversiella böcker. Bara för att en bok år kontroversiell och någon säger att vi inte ska sätta upp den så hindrar inte det oss från att göra det ändå. Vi har valt att sätta upp två andra romaner under denna period, säger Hesseldahl.