Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongens största fotbollsdrabbning

I kväll avgörs årets fotbollsmatch i landskapet.

Sex år har passerat sedan SFF och HuFF tampades i samma serie. Då, 2008, segrade den södra kuststaden båda gångerna med 1–0.

Mycket har hänt sedan dess – Söderhamn har inte bara åkt ut tvåan utan även division 3. Sejouren i hälsingeallsvenskan varade i ett år – då delade Henrik Åhnstrand och Benny Dahlin på tränaransvaret. Hudiksvall ryckte åt sig Åhnstrand men Dahlin stannade. Och i höstas förde han SFF tillbaka till division 2.

– Det har varit en lärorik tid. Jag och Henrik började tillsammans och nu är vi i olika lag och har utvecklat dem, säger Benny Dahlin.

Vänskapsbandet har inte klippts av trots att duon numera ses som rivaler. Och i stället för att ringa sina respektive fruar direkt efter matcher slår de varandras nummer. Men sedan SFF klarade kvalet i höstas har ett samtalsämne försvunnit.

– Vi har kommit överens om att vi inte ska prata om våra egna matcher. Vi har bra koll på varandra, men nu när vi är konkurrenter ger vi inte varandra taktiktips mot övriga lag i serien, berättar Henrik Åhnstrand.

– Nu snackar vi mer om fotboll i allmänhet, men vi ringer ofta varandra efter slutsignalen, lägger Benny Dahlin till.

Inför dagens prestigefyllda möte skiljer det inte mycket mellan Hälsinglands främsta fotbollsklubbar. SFF kommer till Hällåsen utan förlust efter fyra omgångar medan HuFF har ett nederlag – 0–5 mot Boden.

– Vi har inte hunnit fokusera så mycket på derbyt. Det kommer naturligtvis bli svårt för oss, det är två jämna lag som möts. Och det kommer bli speciellt för mig eftersom SFF är min moderklubb och jag har varit tränare där. Sedan är det naturgräs på Söderhamns hemmaplan, och det underlaget har inte vi spelat på än i år, förklarar Henrik Åhnstrand medan Dahlin har sett fram emot matchen under en lång tid.

– Det ska bli väldigt spännande, när jag var aktiv var det alltid våra möten med Hudiksvall som var lite mer känsloladdade.

Läktarna väntas fyllas rejält denna tidiga majkväll. Och publiken kan se fram emot många dueller i matchen. HuFF:s tekniske vänsterytter Mehmed Hafizovic mot bolltrygge högerbacken Björn Johansson, mittbacksgiganten Emil Oremo mot målfarlige hudiksvallaren Per Lööf och bortabackarnas kamp för att hantera kvicke och lurige anfallaren Omar Guidji.

Och, naturligtvis, den taktiska drabbningen mellan de forna kollegorna.

Dahlin:

– Vi vill visa att vi är bäst i Hälsingland

Åhnstrand:

– En stor och rolig match.