Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongens influensavaccineringar är i gång

Nu vaccinerar vårdcentralerna mot den årliga säsongsinfluensan. I Söderhamn var intresset ovanligt svagt under den första vaccinationsförmiddagen.

Under de kommande fyra veckorna har ålderspensionärer, gravida kvinnor, astmatiker, diabetiker och andra som tillhör riskgrupperna för att drabbas hårt av ett influensavirus möjlighet att vaccinera sig helt gratis.

Men i år tycks intresset vara lågt. Klockan 11 hade ett 70-tal patienter vaccinerats på Söderhamns Hälsocentral.

- Förra året tror jag att det var runt tre gånger så många här under de första timmarna, säger vårdenhetschef Inger L'Estrade.

Hon befarar att många blandar ihop den här vaccineringen med den omstridda vaccinationskampanjen mot svininfluensa. Det märks inte minst eftersom personalen får ta emot en hel del frågor om narkolepsi, den sömnsjuka som drabbat en del barn och ungdomar som vaccinerats mot svininfluensan.

Därför tycker Inger L'Estrade att det är viktigt att poängtera att det inte rör sig om samma vaccin.

- Det här är ett vaccin som vi använt i flera år utan problem. De vanligaste biverkningarna är ömhet runt sticket och i sällsynta fall lättare feber som går över efter någon dag, säger Inger L'Estrade.