Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Särtaxa kan inte tas ut

Anslutningskostnaden när VA-området i Sörfjärden väl är utbyggt, har väckt diskussioner. Nu visar det sig att den särtaxa man från början räknade på inte går att tillämpa.

Totalt berörs cirka 280 hushåll av det planerade VA-om rådet, där ett nät ska vara färdigt om 2,5 år. Från början kalkylerades med en kostnad på 30 miljoner, nu har summan stigit betydligt, sannolikt hamnar projektet på 50-60 miljoner, förutsatt att man talar om en traditionell VA-anläggning.

Att det nu även visar sig att det inte går att ta ut en särtaxa för hushållen som måste ansluta sig, ökar problematiken. Micael Löfqvist, vd för Nordanstigs Vatten AB, förklarar:

– Vi har studerat det utifrån juridisk aspekt. Enligt vattentjänstlagen kan särtaxa tas ut om det råder tekniska särförhållanden att bygga nätet, men det gör det inte här. Sörfjärden har samma förhållanden som överallt på andra ställen i kommunen.

– Hade man kommit fram till att det är rent berg, där man måste spränga för att bygga nätet hade det varit särförhållanden. Det är tekniken, inte kostnaderna, som avgör om det är särförhållanden. Kanhända kommer man på från kommunens sida att man har fel taxa, och får höja för alla, men man kan inte brandskatta det här kollektivet för att bygga VA-området, säger Micael Löfqvist.

Stig Eng, (C), ordförande för ledningsutskottet, säger att detta faktum kan innebära en översyn av alla taxor i kommunen.

– Kan vi inte ta ut särtaxa blir det svårt att få in pengarna till investeringen, då får kommunen lägga pengar emellan.

Han säger att det ännu inte är givet vad för slags anläggning det blir, och hur nätet ska dras.

– Det finns fortfarande en diskussion om en ledning från Sörfjärden vida Hårte, Mellanfjärden Lönnånger och bort till Stocka-Ström, det skulle lösa problematiken Hårte och Mellanfjärden.

Enligt Micael Löfqvist är målet att klara hela projektet inom gällande anslutningsavgift, 150 000 per hushåll.

– Klarar man det inte krävs fullmäktigebeslut för att höja taxan, eller gå in med skattemedel. Nordanstig med sin bystruktur, med mycket anläggning per capita, gör att det ser ut så här.

– Men vi ska pressa allt till sitt yttersta vad gäller teknik för att klara projektet. Vi letar en lösning inom ramen för nuvarande nivå, det är en utmaning utredningen får titta på. Sörfjärden