Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särintresse är inget vackert ord

Samhälle och politik består av en väldig massa olika intressen.

Annons

I söndags kväll stod statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på scenen i Almedalen. Han raljerade grovt med att partiledare oftast förväntas nämna alla dessa särintressen för att på så sätt ligga bra till hos t ex pensionärer, arbetslösa, företagare och sjuksköterskor.

Men sådant sysslar inte alliansen med, sa Reinfeldt. För honom gäller allmänintresset.

Särintresse är inget vackert ord. Tanken går till personer och organisationer som drivs av egennyttiga och samhällsonyttiga ambitioner.

Ett särintresse antas jaga egna fördelar utan några besvärande tankar på att de egna fördelarna kan vara till nackdel för andra samhällsmedborgare. Reinfeldt gjorde vad han kunde för att understryka särintressets obskyra karaktär.

Tonen i statsministerns avfärdande av samhällets alla olika intressen var plump och stötande. Han höjde sig själv till skyarna som den som har sett det allmänna ljuset. Medan populasen i allmänhet och den rödgröna oppositionen i synnerhet stretar på i sina snäva och sära boxar.

Redan på 1800-talet konstaterade filosofen Karl Marx att ”intresset aldrig ljuger”. Folk beter sig som de gör för att de är intresserade av till exempel mer makt, mer pengar, mer mat, mer ledighet, mer arbete. Ett starkt intresse hos partipolitiker är att gynna det egna partiet och dess politik. Därför beter sig partipolitiker som de gör.

Oavsett orsaker och grader av eget ansvar så leder Fredrik Reinfeldt ett land med mycket hög arbetslöshet och ett växande så kallat utanförskap som befinner sig så långt bort från arbetsmarknaden att de inte ens räknas som arbetslösa.

I förra valrörelsen var utanförskap och arbetslöshet ett i alla högsta grad allmänt intresse för Moderatledaren. I söndags kväll var utanförskapet inte ens ett så viktigt särintresse att det förtjänade att raljeras med. Samma sak med arbetslösheten. Inte ett seriöst ord i Reinfeldts tal.

Jag förstår Reinfeldts intresse av att tala om anda saker än utanförskap och arbetslöshet. Inget konstigt med det.

Det som stör mig är Reinfeldts ambition att försöka blåsa upp sitt eget snäva partipolitiska intresse till vackert och samhällsnyttigt allmänintresse.

Mer läsning

Annons