Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Stridsberg ny ledamot av Svenska Akademien

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg har utsetts till ny ledamot i Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Stridsberg kommer att ersätta författaren och översättaren Gunnel Vallquist på stol nummer 13 och ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Sara Stridsberg, född 1972, debuterade med romanen "Happy Sally" 2004. Två år senare gav hon ut romanen "Drömfakulteten" som belönades med Nordiska rådets litteraturpris.

Som dramatiker har Sara Stridsberg främst varit verksam på Dramaten i Stockholm. I fjol hade hennes pjäs "Beckomberg", som bygger på hennes roman "Beckomberga: Ode till en familj", premiär där. Tidigare har hon även satt upp "Valerie Solanas ska bli president i Amerika", "Medealand" och "Dissekering av ett snöfall" på Dramaten.

– Vi är mycket nöjda med invalet. I år har vi haft möjlighet att diskutera länge och det har varit nyttigt. Hon är en annan röst. Hon förnyar också Akademien åldersmässigt. Hon är vår första 70-talist, säger Tomas Riad, Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare.

– Det var ett väldigt svårt beslut av många olika skäl, men det slutade med ett ja. Jag tror att jag har sagt ja för att litteraturen intresserar mig så mycket, litteraturens plats i världen och litteraturens plats i människan, säger Sara Stridsberg till TT.