Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara är fast i bostadskön: "Självklart påverkar det min livssituation"

Artikel 1 av 1
Bostadsbristen i Hälsingland
Visa alla artiklar

Sara Hansson är uppvuxen i Ovanåkers kommun och söker bostad i grannkommunen Bollnäs, eftersom hon nu pluggar i Gävle. Men hon har liksom många andra fastnat bostadskön.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 20 år, men när det tog slut med pojkvännen tvingades jag flytta hem till pappa igen. Så självklart påverkar bostadsbristen min livssituation. Jag vill ju ha ett eget hem, säger Sara Hansson.

Hon tycker att det skulle vara bra om hon kunde få bo kvar i hemkommunen eller grannkommunen, eftersom hon inte bara studerar utan även jobbar och betalar skatt. Men tyvärr finns det inga lediga lägenheter.

Risken är att hon tvingas flytta från Hälsingland för gott.

Sara hoppas att så småningom hitta en lägenhet med ett rum och kök, där hon kan bo.

Hur länge har du sökt bostad? Och hur gör du för att hitta en lägenhet, vilka kanaler använder du dig av?

– Jag har sökt bostad i Bollnäs i tre månader via Bollnäs bostäder. Jag söker alltså inte bostad i Ovanåkers kommun eftersom jag vill bo närmare Gävle högskola, där jag studerar förskollärarprogrammet på campus. Detta för att resvägen inte ska behöva bli så lång, men för att jag ändå ska kunna bo kvar i Hälsingland.

Vilken sorts bostad söker du – hur stor?

– Ett rum och kök.

Läs mer: 8 000 i bostadskö hos Bollnäs bostäder

Hur är det att söka bostad och hela tiden mötas av en sådan lång kö?

– Det känns tråkigt eftersom jag gärna vill bo kvar här i trakterna, men att vänta i cirka ett och ett halvt år är inte mödan värd. Man blir tvingad att överväga långflytt trots att det inte är ens förstahandsval. Jag vill påpeka att i Gävle finns studentbostäder tillgängliga för oss studenter vilket gör det möjligt att smita undan långa bostadsköer.

Vilka tankar har du själv om hur man skulle kunna lösa den akuta bostadsbrist vi upplever nu?

– Jag anser att det ska byggas väldigt enkla lägenheter utan någon extra lyx. Hellre en gammal traditionell spis än den modernaste nya spisen om detta kan få hyran att minska. Det är viktigare att se till att vi ungdomar har råd att hyra de bostäder som byggs, än att de är supermoderna. Bygg hellre billigare och fler lägenheter än dyra och färre.

Läs mer: 1 500 i bostadskö hos Alfta-Edsbyns fastighets AB

Vad gör dig mest arg, när du tänker på hur få lägenheter det finns som är lediga?

– Jag skulle inte säga att jag blir arg, men jag vill uttrycka hur tråkigt jag tycker detta är. Att gå miste om ungdomar, som mig, som vill bo kvar men inte ges den möjligheten. Tänk om jag trivs så bra i Gävle att jag vill stanna? Ingen vet vad som händer på vägen.

– Det enda jag vet just nu är att jag trivs här i Hälsingland och gärna hade stannat om möjligheten hade funnits. Men jag antar att detta, testa något nytt, egentligen är bra för mig dock, men knappast bra för kommunen, säger Sara Hansson avslutningsvis.

Läs mer: Priserna på bostadsrätter stiger i Bollnäs