Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sann historia bakom nya "Johan Falk"

Bioaktuella "Johan Falk - gruppen för särskilda insatser" tar avstamp i verkligheten.

Regissören Anders Nilsson har lånat stora delar av berättelsen från infiltratören Peter Rätz liv.

- Det går inte att hitta på det här, säger Anders Nilsson.

Annons

Peter Rätz arbetade som polisens infiltratör under nio år. Efter avslöjandet 2004 tvingades Peter Rätz fly utomlands tillsammans med sin flickvän och parets nyfödde son. Tre år senare träffade regissören Anders Nilsson den före detta krögaren på en hemlig ort och insåg att han var tvungen att göra film av Peters historia.
- Hans liv är egentligen ännu mer fascinerande än vad det finns plats för i en film, säger Anders Nilsson.
Resultatet visas i de nya filmerna om Johan Falk där skådespelaren Joel Kinnaman gör rollen som infiltratören Frank Wagner.
- Vi har kopierat i stort sett allting från Peter Rätz liv, men vi har kastat om lite i hans familjerelationer, berättar Anders Nilsson.


- Ja, samtidigt är inte det här en dramadokumentär. Jag känner också ett ansvar gentemot poliserna för att inte överdriva åt varken det ena eller andra hållet.
t
verklighetens Frank Wagner, rekryterades av polisen 1995 när han arbetade som bartender på en kändistät krog i Stockholm, som då härjades av mc-krig.
- Där det är mycket kändisar hänger många kriminella. Jag kom rätt bra överens med dem, en dag kom det ner två poliser som tyckte jag skulle hjälpa dem med information. Det började i en ganska liten skala, men det utvecklade sig till något större, berättar Peter Rätz när han ringer upp från ett okänt land någonstans i världen.
Som polisens infiltratör arbetade Peter Rätz bland annat som livvakt åt Hells Angels svenske president Thomas Möller. Han infiltrerade även Bandidos i både Norge och Sverige.


- Jag kan inte neka till att jag har begått brott, det förstår vem som helst att man aldrig kan avancera så fort utan att begå viss form av brottsverksamhet. Men jag drog ett streck vid att inte begå brott som gav mer än två års fängelse.

, en vecka efter att Peter och hans flickvän blivit föräldrar för första gången, avslöjades Peter som infiltratör av en journalist i Dalarna.
- Jag minns inte så mycket av den dagen. Min hanterare ringde mig och sa att det var en dåligt maskad bild av mig i tidningen och att det stod att jag arbetade för polisen, säger Peter Rätz.
Tre dagar senare var han ute ur Sverige. Under de senaste fem åren har han, flickvännen och sonen varit på flykt mellan flera olika världsdelar med skyddade identiteter.

Dick Sundevalls bok "Peter Rätz - nio år som undercoveragent" har Rikspolisstyrelsen klassat hotbilden mot Peter Rätz som nivå 5, vilket är den högsta nivån.
- Den kommer knappast att förändras inom en överskådlig framtid. Det här handlar om internationella organisationer, de glömmer inte bort vad man har gjort, säger Peter Rätz.
I och med den nya uppmärksamheten av Peter Rätz ökar också hotbilden mot den före detta infiltratören.
- Folk blir påminda om att jag finns. Men jag anser att jag behöver hjälp av myndigheterna med vissa saker.


- Bra fråga, jag ser inte så mycket på den. Jag tror nog inte att jag lever om tio år. När det gäller den frågan är jag nog ganska pessimistisk, eller, jag är väl realist.