Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt värme irriterar

Naemi Hellerstedt och andra boende på Nygatan i Ljusne fryser. Faxeholmen sänkte värmen inomhus till 21 grader eftersom bolaget tyckte att de boende hade det för varmt.

Tidigare har Naemi Hellerstedt, 83 år, inte behövt klaga på värmen i bostaden på Nygatan i Ljusne. Men i år har hon frusit som aldrig förr. Det beror på att hyresvärden Faxeholmen sänkt inomhustemperaturen från 24-25 grader till 21.

- Det är hemskt. Så här har vi aldrig haft det förut, säger Naemi som under sina 36 år på Nygatan varit van vid helt andra inomhustemperaturer.

Hon skrev en insändare om saken i tidningen:

- Det var flera som tackade mig för att jag skrev. Morgonen efter mitt inlägg ringde en tjänsteman från bostadsbolaget. Han hade ett minne av två äldre personer som satt med rödglödgad kamin och frös, säger Naemi Hellerstedt som inte tycker att hon är särskilt frusen av sig, trots sin höga ålder.

Men Faxeholmen tänker inte skruva upp värmen i bostäderna. Att hyresgästerna på Nygatan fryser nu beror på att det varit alldeles för varmt tidigare, med över 25 graders värme inomhus, det anser driftschef Tommy Wikberg som själv har 20 grader varmt hemma:

- Högsta uppmätta temperaturen på Nygatan var 25,6 grader. Kommunen har krävt att vi energisparar. Vi har lovat hålla 20-21 grader i bostäderna, men ligger lite i överkant på vissa ställen där vi har många äldre, säger Tommy Wikberg.

Bovärd Leif Carlsson tror att det hade varit bättre att sänka temperaturen successivt:

- Man skulle kanske ha sänkt lite i taget och låtit hyresgästerna vänja sig, säger han.