Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt för pensionärer – och Östros alla piruetter

/

Att pensionärerna är en viktig väljargrupp visade sig när alliansen höll valupptakt i Huskvarna i lördags. När de fyra borgerliga partiledarna gjorde gemensam entré framför den nya, hoptryckta, alliansloggan var det för att leverera det första konkreta vallöftet – sänkt skatt för pensionärerna.

Annons

Det är inte någon överraskning att alliansen lovar sänkt skatt för pensionärerna. Redan tidigare har alliansregeringen sänkt skatten för pensionerna vid två tillfällen. Och det har varit känt sedan ett tag tillbaka att även ett tredje steg var att vänta. Men hur stor sänkningen skulle bli och när i tiden den skulle infalla har däremot varit osäkert.

I lördags fick vi besked. Om alliansen får fortsatt förtroende att regera landet sänks skatten den 1 januari 2011 de 1,7 miljoner pensionärer som har fyllt 65 år. Totalt kostar reformen fem miljarder kronor i form av uteblivna skatteintäkter och ger en garantipensionär född 1937 eller tidigare en skattesänkning med mellan 1 200–1 400 kronor per år. Har man som pensionär en årsinkomst på 150 000 kronor blir skattesänkningen på 2 400–2 800 kronor.

Förslaget innebär också att andelen pensionärer som får mindre i plånboken nästa år, till följd av bromsen i pensionssystemet, sjunker från 84 procent till 8,6 procent. Och de som trots allt drabbas av bromsen har inkomster på 400 000 till 500 000 kronor.

Tittar man på effekten av de två redan genomförda skattesänkningarna för pensionärerna och lägger till det nu presenterade förslaget innebär det mellan fem och åtta tusen kronor i lägre skatt per år. Där profilen på skattesänkningen är lagd på sådant sätt att de framför allt gynnar de pensionärer med låg inkomst.

De här är ordentliga skattesänkningar som de flesta pensionärer borde applådera. Men eftersom jobbskatteavdraget har gett vanliga löntagare en större skattesänkning är det få pensionärer som vill föra samman händerna i en sådan rörelse. Det verkar nästan som att en hel del pensionärer gärna hade kunnat vara utan skattesänkning bara regeringen hade låtit bli att sänka skatten för löntagarna.

Pensionärernas inställning i den här frågan är ändå betydligt enklare att begripa än oppositionens. Och då i synnerhet Socialdemokraterna i form av deras ekonomiske politiske talesperson Thomas Östros.

Östros bjuder på så många piruetter att även han själv snart måste få svårt att veta vad han egentligen tycker och tänker.

Östros säger sig vara oerhört är oerhört upprörd över att det fortfarande kommer att vara en "klyfta" mellan hur pensionärer och löntagare beskattas. Pension och lön ska beskattas lika proklamerar Östros. Men trots denna inställning kan han inte ge ett bättre besked än att skillnaden i beskattning ska tas bort steg för steg.

Troligen kan vi ändå räkna med att de rödgröna lägger fram ett förslag som ger pensionärerna en skattesänkning som är större än den som alliansen nu föreslagit. Allt måste övertrumfas.

Fast om nu pension ska beskattas lika som lön varför ska då arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga behöva betala mer i skatt? Har inte de här personerna lika stor rätt till skattesänkningar som pensionärerna har? Varför vill Socialdemokraterna straffskatta, för att använda ett sosseuttryck, de här grupperna?

Samtidigt har Östros i en debatt med finansminister Anders Borg deklarerat att det inte kommer att bli någon skattehöjning för vanliga löntagare. Det fjärde steget i jobbskatteavdraget kommer att accepteras även det, precis som Socialdemokraterna gjort med alla andra steg som regeringen genomfört.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin utlovade i tv-debatten med statsminister Fredrik Reinfeldt att företagen skulle få sänkt skatt. Dock oklart på vilket sätt.

Ändå har Östros mage att anklaga regeringen för att "sänka skatten för lånade pengar".

Det är bara att konstatera att det är alliansen som är pådrivande för att löntagarna ska få behålla mer av sin lön. Socialdemokraterna accepterar reformerna först i efterhand.

På liknande sätt är det med skattesänkningarna för pensionärerna.

Mer läsning

Annons