Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt skatt bromsar "bromsen"

Svar till Roland Laurin och Tora Karlsson (25/1).

Det är bra med en livlig debatt om viktiga frågor och regeringens politik för att sänka skatten för Sveriges pensionärer har uppenbarligen rört upp känslor här på insändarsidorna. Här är det viktigt att inte blanda ihop två frågor. I Sverige finns det en bred pensionsöverenskommelse som innebär att när ekonomin utvecklas positivt så stiger pensionerna och när ekonomin på grund av en finanskris utvecklas negativt så sjunker pensionerna. Om det är alla demokratiska partier i Sveriges riksdag överens. Det betyder också att det finns ett direkt samband mellan hur många som arbetar i Sverige och pensionernas utveckling.

När man gjorde pensionssystemet så var det säkert så att få trodde att en världsekonomi kunde sjunka så snabbt som den gjorde när finanskrisen slog till samtidigt i hela världen, och för att kompensera det så har regeringen sänkt skatten för Sveriges pensionärer på det sätt som jag beskrev i min första insändare. Det betyder att många har lite mer pengar i plånboken än tidigare men alla har fått det bättre än om regeringen inte hade sänkt skatten utan låtit pensionsbromsen slå till med full kraft. Mitt räkneexempel är en jämförelse mellan 2011 och 2006 så man kan inte jämföra sin pensionsutbetalning mellan december 2010 och januari 2011 vilket Tora har gjort.

Roland Laurin, SPI, tycker att jag ska prova på att uppleva livet som pensionär och förhoppningsvis så kommer jag att få prova det också när jag uppnår den åldern. Det jag däremot har provat på är att vara ung och flytta hemifrån utan några större ekonomiska medel vilket är fallet för många unga också i dag. Det är viktigt för alla Sveriges pensionärer att så många som möjligt arbetar – det är så vi tryggar pensionssystemet och alliansens politik leder till att fler får arbete.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel