Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt restaurangmoms för fler unga i arbete

Alltför många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Sedan 2006 har alliansen därför arbetat aktivt med sänka trösklarna för Sveriges unga.

Arbetsgivaravgifterna har halverats för alla under 26 år och en jobbgaranti har införts, men mer behöver göras. I höstens budgetförhandling kommer vi moderater att prioritera vallöftet om en sänkt restaurangmoms.

En halvering av restaurangmomsen kommer enligt branschorganisationen Sveriges Hotell och Restauranger att ge 10 000 nya jobb, varav 400 nya arbetstillfällen beräknas till Gävleborgs län. Många av de nya jobb som skapas till följd av momshalveringen beräknas gå till ungdomar, utlandsfödda och personer med låg utbildning, det vill säga grupper som är hårt drabbade av utanförskapet och i stort behov av att komma in på arbetsmarknaden. Detta är viktiga arbetstillfällen som oppositionen säger nej till.

Socialdemokraterna väljer att förminska det till att handla om en rabatt på toast Skagen. De glömmer att restaurangbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar, som sysselsätter över 100 000 människor över hela landet och som i längden skapar ännu fler jobb i närliggande branscher. Till skillnad från Socialdemokraterna tycker inte vi att det finns några skitjobb. Alla jobb är viktiga.

Syftet med att halvera restaurangmomsen är inte i första hand att det ska bli billigare att äta på restaurang utan att skapa fler arbetstillfällen och göra svarta jobb vita genom att minska skattefusket. Det blir kvalité som skapar konkurrensfördelar framför skattefusk. De vita anställningarna ger trygga arbetsvillkor och tillgång till socialförsäkringssystemet.

Vårt mål att få fler i arbete är inte bara en åtgärd som ska bidra till ökad tillväxt. Det är långsiktigt den bästa fördelningspolitiken. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas.

Tomas Tobé (M)

ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Margareta B Kjellin (M)

Lars Beckman (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel