Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt moms ska ge fler jobb

När regeringen i går kallade till presskonferens förlagd till Stockholms hotell- och restaurangskola var det inte särskilt svårt att redan på förhand gissa sig till vad huvudnumret skulle vara.

Mycket riktigt var det också en halvering av restaurangmomsen som dominerade i den satsning på fler jobb och fler vägar till jobb för unga som presenterades. Sammantaget upptar det här paketet en större del av det re- formutrymme som regeringen pekat ut inför budgetpropositionen.

Den stora vinnaren är därmed tveklöst Centerpartiet, som haft momssänkningen som en viktig prioritering.

Syftet med reformen är att skapa nya jobb, vilket är helt rätt i en situation då konjunkturen viker neråt. Den har också sådan profil att den gynnar de som står längst från arbetsmarknaden – ungdomar och invandrare.

Nackdelen är att det är osäkert hur många jobb reformen egentligen ger.

Enligt en del beräkningar ger den i princip inga nya jobb. Enligt andra uppemot 20 000 nya arbetstillfällen.

Därmed är det upp till bevis för branschen – som har hävdat den högre siffran – att visa att det inte bara var tomma ord i syfte att bara bättra på den egna plånboken.

Ännu ett tydligt skäl till att reformen lanseras är att även Miljöpartiet har ställt sig bakom en halvering av restaurangmomsen. Därmed blir majoriteten för förslaget tydlig i riksdagen.

Egentligen borde stödet i riksdagen vara ännu bredare än vad som tycks vara fallet. För även Socialdemokraterna gick till val på halverad restaurangmoms. Notera gärna citatet uppe till höger på ledarsidan.

Ett vallöfte som Socialdemokraterna under Håkan Juholts ledning nu sviker. Juholt fortsätter därmed att visa att S under hans ledning inte ett parti att lita på.