Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt krogmoms löser inte problemet

Skapar moderaternas förslag verkligen arbetstillfällen? I alla fall tror de så, de beräknar att det blir 10 000 nya jobb av detta. Vi socialdemokrater har bett riksdagens utredningstjänst att räkna på detta. De tror det skapar 3 500 jobb.

Annons

Däremot kostar det! En momssänkning av det här slaget tar 5,4 miljarder kronor ur statsbudgeten. Är det rimligt? För samma pengar kunde vi anställa många fler i skolan och förskolan.

Det är inget fel på restaurangjobb, utan det handlar om hur vi kan använda pengar på bästa sätt. Redan nu får många unga jobb inom restaurangnäringen. Den sektorn växer snabbt. Måste vi då skattesubventionera den ytterligare?

Det är djupt tragiskt att regeringen har abdikerat så fullständigt från sin egen arbetslinje. För några få veckor sen var lösningen det femte jobbskatteavdraget deras lösning, som skulle leda fram till nya jobb. Men de insåg att de inte hade stöd för detta.

Då föddes detta förslag, som ett svar på hela ungdomsarbetslösheten. Ekonomiska bedömare anser den för ineffektiv och dyr. Inte ens moderaterna själva kan på allvar tro att det är lösningen på ungdomsarbetslösheten.

Den 5 oktober lägger vi socialdemokrater vår budget. Självklart är vi inte heller opåverkade av den ekonomiska oron i Europa. Vi måste också göra prioriteringar. Vi prioriterar istället breda insatser för arbete och utbildning till ungdomar – inte dyra subventioner till en redan växande sektor.

Åsa Lindestam, riksdagsledamot (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel