Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänk tröskeln till eget boende

Sveriges bostadsmarknad har höga trösklar. Många gånger krävs plånbok, kontakter och fläckfritt förflutet för att få någonstans att bo, skriver kristdemokraterna Bertil Eriksson och Anders Ramstrand.

Att bli bostadslös är inte något som bara drabbar samhällets mest utsatta. Det kan räcka med en skilsmässa eller att förlora jobbet.

De bostäder som nu byggs är för dyra för att vara ett första boende. Flyttkedjorna som kommer av nybyggnationer skulle normalt frigöra de billigare lägenheterna. I stället ser vi nu hur flyttkedjan står lika stilla som regeringens bostadspolitik. Gruppen äldre i villa har sedan slutet av 90-talet ökat markant och flyttintensiteten minskar. Det är för stora risker och kostnader förknippade med flytt, inte blev det heller bättre av det senaste amorteringskravet som regeringen inför från 1 mars.

Kristdemokraterna har kraftfulla skatteförslag för att öka rörligheten, men vi vill också öka bostadsbidragen för barnfamiljer och äldre. Vi tycker också att det vid varje nybyggnation ska avsättas en procentandel av bostäderna till utsatta personer.

Får vi väljarnas förtroende att bilda regering vill vi tina upp dagens frusna bostadsmarknad så att tröskeln till en bostad blir möjlig att stiga över.

Bertil Eriksson (KD)

Ovanåker

Anders Ramstrand (KD)

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel