Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sångerska som uppskattar tystnaden

Helén Tanzborn är känd som sångerska och körledare i Hudiksvall. Förutom att leda barnkörer och undervisa musikelever medverkar ofta i olika konserter. Det kan tyckas att Helén Tanzborn är synonym med musik men hemma lyssnar hon inte så ofta på musik.
– Ofta är jag så trött och då uppskattar jag tystnaden, säger hon.

Helén bodde sina fyra första år i Tanzania eftersom hennes föräldrar var missionärer. Därefter har hon besökt landet med jämna mellanrum, bland annat för studier och semester. Efternamnet Tanzborn är ett resultat av att främst hennes storasyskon ville byta till ett efternamn som förknippas med Tanzania. 
–  Vi var inne på flera olika kombinationer med Tanz men till slut blev det Tanzborn, berättar Helén.


Senast hon var i Tanzania var när hennes dotter Ella döptes för tre år sedan. 
– Varje gång jag kommer dit känner jag en djup glädje, som att komma hem. Jag känner mig hemma där, alla syner och lukter är så bekanta, säger Helén som har berikats av andra kulturer och fått annat perspektiv på livet under de år hon bott i Tanzania. 
–  Det finns en enorm levnadsglädje där, det handlar inte om prylar utan om relationer. Man umgås på ett annat sätt, det finns en acceptans och en prestigelöshet.
Det kristna tron har hela tiden funnits i Heléns liv eftersom hennes föräldrar har varit engagerade i kyrkan.
– Men det gäller att ha en egen tro och inte bara föräldrarnas. När jag kan börja ifrågasätta och börja konfrontera Gud, det är då jag får en starkare relation till honom också. Gud känns otroligt självklar i mitt liv, säger Helén som berättar att hon under tonåren hade en ifrågasättande kris.
– Det har nog alla människor på något sätt och jag tror att det är viktigt att den kommer för att det ska vara liv och äkthet i våra relationer.


Hon är uppvuxen i Umeå och flyttade bland annat till Stockholm och nu senast till Hudiksvall. I dag arbetar hon som sångpedagog och sjunger i olika band. Men musiken och sången har inte alltid varit självklar för Helén.
– Det var min syster som sysslade mycket med sång. Jag skulle bli bondmora eller keramiker.
Men genom kyrkan mötte hon mycket sång och musik och hon har sjungit i kör sedan hon var sex år. 1992 började hon den fyra år långa utbildningen till sång- och rytmikpedagog på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Men det kunde lika gärna ha blivit teater.
– Jag sökte till en teatergrupp som åker runt i världen och spelar kristna dramer på till exempel fängelsen och torg. Men så kom jag in på musikhögskolan istället, berättar Helén.
Hon ser utbildningen som något av det bästa hon har gjort, hon fick en helt annan helhet.
– Det handlar om att få in musiken i kroppen, man kan uppleva så mycket mer då, säger hon.
Hon vill att man ska förankra musiken i kroppen och använda kroppen som ett instrument.
– Alla kan sjunga men man gör det på olika sätt, säger Helén.


Hon sjunger mycket gospel och det har hon inspirerats till av kyrkan, hon har sjungit i flera gospelkörer och kammakörer.
– Gospel är en otroligt smittande musik, dessutom handlar det om starka texter som jag tror på. Det känns bra att få sjunga med hela kroppen. När jag sjöng i kammarkören kände jag mig lite låst mellan pärmarna. Men klassisk är en fantastisk musik att lyssna och sjunga, den är målande på ett helt annat sätt än gospel.
Med olika körer har hon turnerat runt om i världen. Hon minns när hon var i Betlehem med gospelkören The Masters Voice och skulle sjunga på ett körkonvent där körer från hela världen var inbjudna.
– Det var när det var fred en kort period under vintern 1999. Det hade byggts en scen utanför födelsekyrkan på stora torget. Det var torka och hade inte regnat på flera veckor. Men precis innan konserten så började det regna, regnet smekte våra ansikten där vi stod och sjöng, det var sån stor glädje hos publiken. Regn, fred, musik och folk, folk hängde ut ut fönstrena i husen runtomrking och lyssnade. Men alla turneér och konserter har sin egen glädje, säger Helén.
1994 åkte hon med sin första gospelkör Credo till USA för att sjunga i svarta gospelkyrkor runt om i Chicago.
– Det är ett otroligt segregerande samhälle och gosspelkörerna är precis som man ser på film. De puschar varandra och församlingen ropar till kören, det är inte så konstigt att de är de allra bästa på gospel, berättar Helén.


Hon beskriver sin röst som varm och klar.
– Den är levande. Texten är viktig för mig och jag varierar rösten beroende på vad jag vill säga. Det viktigaste med sången för mig är att beröra, att det finns ett budskap, därför kommer hur jag gör det i andra hand, säger Helén men påpekar att det ibland är svårt att säga vad man är bra på, jantelagen gör sig ofta påmind.
Helén är Stockholm två dagar i veckan för att undervisa på ett gymnasium.
– I Stockholm blir jag anonym, det är avkopplande och skönt, säger Helén.
När hon lyssnar på musik hemma blir det klassisk musik och jazz, gospel, visor men även en del soul. Men hon tycker att varje genre har sin charm och utmaning.
– Det blir inte så mycket afrikansk musik som man kanske tror. Jag blir så uppslukad av den musiken att ska jag lyssna på den måste jag vara koncentrerad, jag kan inte ha afrikansk musik på i bakgrunden och göra något annat samtidigt, säger hon.
Heléns yngsta barn, Samuel och Ella, har visat intresse för musik och spelar lite på sina egentillverkade trummor.
– Utmaningen för mig är hur jag ska locka in de i musiken. Om de vill göra något annat så ska de ju göra det, säger Helén.