Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sångartempel 100 år

/
  • Det 100 år gamla sångartemplet på Köpmanberget har imponerat genom åren.
  • En bild från sångartemplets barndom, tagen på 1920-talet. Segelskutan har ankrat, och fjärden ligger blank som ett nybonat golv. Foto: Sture Ersson
  • Den 24 maj 1990. Under Ingemar Lundhs ledning tar sångarförbundet ton i templet i samband med gökottefirandet.

Samma år som Hudiksvalls Sångarförbund skulle fylla 100 år togs det tunga beslutet att lägga ner den anrika manskören i Hudiksvall. Något 100-årsfirande under 2000 blev det aldrig tal om, men däremot får sångarbrödernas speciella tempel på Köpmanberget i Hudiksvall möjligheten att i år uppleva sin 100-årsdag.

Annons

Söndagen den 26 juni 1910 invigdes nämligen sångartemplet på berget. Detta efter ett rekordsnabbt bygge som, enligt uppgift, inleddes den 26 maj samma år, under ledning av legendariske murarmästaren Sandberg. Det var välkände arkitekten Frej Berglund som ritade templet. 810 kronor lär skapelsen ha kostat.

Redan 1902 byggdes det första sångartemplet, då i form av en paviljong i trä. 1910 hade den tjänat ut och nu skulle det bli något extra. Inte minst som ett blickfång för sjöfarten.

Och än i dag står sångartemplet kvar och vittnar om Hudiksvalls Sångarförbunds storhetstid. Gå in under kupolen, blunda och lyssna, och med lite fantasi kan du höra de röster som ekat därinne under årens lopp.

Mer läsning

Annons