Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringsarbetet läggs på is

Nu bromsas arbetet med att få upp oljan efter olyckan på Arizona Chemical den 20 december. Orsaken är vintervädret som gör arbetsförhållandena allt för besvärliga.

Ett hundratal personer har i mer än tre veckor slitit för att få upp oljan efter oljeolyckan på Arizona Chemical. Men i början av nästa vecka går arbetet in i en ny fas. Orsaken är det vintriga väder i allmänhet och den ökade mängden is i synnerhet.

– Det är inte längre möjligt att få upp några mängder. Alla som återväder från arbetet drar samma slutsats, säger Lars Stål, projektledare för saneringsarbetet i Söderhamns skärgård.

Enligt Stål kommer sex personer att fortsätta med saneringsprojektet och stå i beredskap för att snabbt kunna sanera om och när det går. Annars är inventering och kartläggning är vad som gäller i vår när isen släpper.

– Då ska vi kalla samman de som lett den här operationen och se vad som krävs. Är det tandborste som krävs då, eller vilken typ av utrustning är det, säger Stål.

Av de cirka 800 000 liter råtallolja som rann ut i havet beräknas ungefär hälften ha sanerats bort av räddningstjänsten, Kustbevakningen och den kommunledda saneringen till land.