Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringsarbetet blir dyrare än väntat

En upptäckt av nya föroreningar i marken på Stugsundsudden gör att saneringsarbetet blir 25 miljoner kronor dyrare. Nästan dubbelt så mycket mark måste saneras.

50 000 kubikmeter, så mycket landmassa med miljöfarliga föroreningar behövde skyfflas bort från Stugsundsudden. Trodde man. Nya upptäckter visar att kommunen behöver ta bort över 90 000 kubikmeter från udden innan den kan stå klar för allmänheten.

– Vi hade inte upptäckt det tidigare men föroreningarna har krupit ner under leran. När lerskiktet har punktats så har föroreningarna sjunkit ner. Så då måste vi gräva djupare, säger Per Dahlstrand.

Medan arbetet fortsätter ligger en begäran från kommunen om 25 miljoner extra hos länsstyrelsen för upptäckten av föroreningarna.

På länsstyrelsen kan de inte säga så mycket om huruvida kommunen kommer att få de extra miljonerna eller inte.

– De har inte en klar rätt att få pengarna, men det går genom oss eftersom det är ett statligt medel som ansökan handlar om. Vart de skulle få tag på pengar annars, det vet jag faktiskt inte, säger Henrik Lind från länsstyrelsen i Gävleborg.