Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saneringen av Trima snart klar

Trimaområdets sanering håller på att avslutas.
- Vi har tagit bort föroreningar som var en risk för omgivningen. Saneringen bör avslutas, säger Örjan Cardell.

I augusti 2011 krävde Miljökontoret att Ålö AB skulle åtgärda föroreningar i jorden inom Trima-området i Bergsjö.

Vid den markundersökning som gjordes under 2011 hittades föroreningar i jorden i form av bland annat tungmetaller. Området bedömdes då tillhöra riskklass tre, vilket innebär en måttlig risk för miljö och människors hälsa. Under saneringsarbetet har den förorenade jorden schaktats upp, analyserats och transporterats till godkända mottagningsanläggningar för förorenad jord. Ny jord har fyllts på och Naturvårdsverkets gällande riktvärden är nu uppfyllda. Saneringsarbetet som inleddes i november förra året har letts av personal från Sweco.

- Vi har nu slutfört saneringen av det före detta industriområdet, säger Örjan Cardell, som är miljökonsult på Sweco environment.

Ett avgörande beslut om huruvida saneringen ska avslutas eller inte kommer att fattas av tillsynsmyndigheten.

- Vi har genomfört en sanering som innebär att området är godkänt ur miljösynpunkt. Nu väntar vi på ett miljögodkännande från tillsynsmyndigheten angående saneringen, säger han.