Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering väntar Bromsäng

Provsvaren från Bromsäng visar att halterna av bly och koppar i vatten- och sedimentproverna är höga, och fluffet har läckt olja.

– Det finns ingen tickande miljöbomb därute, säger Lena Elfman vid Akademiska sjukhusets arbets- och miljömedicin.

Nu är det kommunens uppgift att sanera och städa efter Bromsäng Recycling AB.

Kvar på tomten ligger tonvis med avfall som består av plast, fluff (fragment från söndermalda bilinredningar), kalk från massaindustrin samt metallspån.

Det är fortfarande konkursboet som äger avfallet, men kommunen har konkursförvaltarens tillstånd att ta hand om avfallet. Frågan är bara hur, och det är fluffen som är det stora problemet.

Provtagningar och analyser har gjorts av Akademiska sjukhusets arbets- och miljömedicin samt Alcontrol AB.

I diket söder om anläggningen visar analysen av vatten- och sedimentproverna att halterna av bly och koppar är höga. Dessutom har man noterat en förhöjning av halten bromerande flamskyddsmedel, men där finns inga gränsvärden att luta sig mot.

Analysen av själva fluffen är svårtolkad. Men den visar att fluffen innehåller bland annat olja. Arbets- och miljömedicin återkommer i mitten av november med en mer praktisk information om hur fluffen ska hanteras fortsättningsvis.