Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering pågår i Stugsund

I fjärden utanför Stugsund är ett omfattande muddringsarbete i full gång. Omkring 6 000 kubik muddringsmassa rensas bort och en ny vattenledning är snart på plats.

Utanför Stugsundsudden har en intensiv muddring av vattnet pågått sedan början på maj. Totalt är de omkring 25 anställda som arbetar långa dagar med att fräscha upp området. Arbetet sker både från land och på pråmar som står utställda i vattnet. Området som muddras omgärdas av en skärm, som ser ut som en gardin, som fästs i botten. Den når upp till ytan för att förhindra att de giftiga muddringsmassorna som silt och andra föroreningar som finns i vattnet sprids vidare. En oljeläns har också lagts på plats innanför skärmen.

- Vi har tagit hjälp av dykare i omgångar och tidigt på morgonen i går var de här igen för att kolla att skärmen ligger som den ska.

Saneringsarbetet har enligt Johnny hittills gått smärtfritt och alla maskiner har fungerat som de ska. Något han är väldigt nöjd med, med tanke på vad projektet av muddringen kostar.

- Vi har en dagskostnad på omkring 80 - 100 000 kronor per dag, så det är klart att det underlättar att alla maskiner har fått vara intakt.

Saneringsarbetet är beräknat att vara klart till 31 maj.